Πρώτη διαπίστωση του είδους Eupeodes luniger (Meigen) στην Ελλάδα και κλείδα για τα είδη του γένους Eupeodes (Diptera: Syrphidae) στη χώρα αυτή

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Entomologia Hellenica  | ΕΚΤ eJournals
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΠρώτη διαπίστωση του είδους Eupeodes luniger (Meigen) στην Ελλάδα και κλείδα για τα είδη του γένους Eupeodes (Diptera: Syrphidae) στη χώρα αυτή (EL)
Eupeodes luniger (Diptera, Syrphidae) a new record to Greece and a key for the genus Eupeodes in this country (EN)

Perez-Banon, C.
Marcos-Garcia, Μ.-Α.
Petanidou, Τ.

To Eupeodes luniger (Meigen, 1822) (Diptera: Syrphidae) αποτελεί ένα από τα κατ' εξοχήν αφιδοφάγα είδη της Οικογένειας των Συρφίδων κατά το προνυμφικό στάδιο, ενώ ως ενήλικο επισκέπτεται άνθη για λήψη νε'κταρος και γύρης που είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγική ωρίμανση των θηλυκών. Το είδος αυτό βρεθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ως ανθικός επισκε'πτης του φυτοΰ Phacelia tanacetifolia Bentham στο αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Μίκρα, 14 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης. Με την εργαοία αυτή αυξάνονται οι γνώσεις μας επί της κατανομής του Eupeodes luniger, καθώς η Ελλάδα αποτελούσε την χώρα όπου παρετηρείτο ασυνέχεια στην κατανομή του είδους αυτού στην περιοχή της Μεσογειακής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Τόσο η αφιδοφάγος όσο και η επικονιαστική δραστηριότητα τουεντόμου αυτού, καθιός και των ομογενιόν του (Eupeodes Osten Sacken, 1877), είναι σημαντικές για τον άνθρωπο από άποψη βιολογικής καταπολέμησης και επικουρικής επικονίασης για αύξηση της παραγωγής και διαχείριση νοικοσυστημάτων. Παρουσιάζουμε εδώ την πρώτη κλείδα για τα 3 είδη του γένους στην Ελλάδα, που διαφοροποιείται ελαφρώς από τις συναφείς κλείδες άλλων χωρών. (EL)
Eupeodes luniger (Meigen, 1822) (Diptera, Syrphidae), an aphidophagous hoverfly species that acts also as pollinator, was recorded for the first time in Greece. Based on the Greek records, we provide the first identification key for the genus Eupeodes Osten Sacken, 1877 in Greece. (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article (EN)

Mediterranean (EN)
biodiversity (EN)
Eupeodes luniger (EN)
Syrphidae of Greece (EN)


Entomologia Hellenica

Αγγλική γλώσσα

2000-01-07


Hellenic Entomological Society (EN)

2459-3885
0254-5381
ENTOMOLOGIA HELLENICA; Vol 13 (2000); 31-34 (EL)
ENTOMOLOGIA HELLENICA; Vol 13 (2000); 31-34 (EN)

Copyright (c) 2017 C. Perez-Banon, Μ.-Α. Marcos-Garcia, Τ. Petanidou (EN)*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.