Μελέτη δεικτών οστικής απορρόφησης και σύστασης σώματος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2010 (EL)

Μελέτη δεικτών οστικής απορρόφησης και σύστασης σώματος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Καλαρίτη, Άννα

Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η αξιολόγηση διατροφικής παρέμβασης διάρκειας 30 μηνών με εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ως προς τη διαιτητική πρόσληψη, τη σύσταση σώματος, τις ασβεστιορυθμιστικές ορμόνες (παραθορμόνη, 25-υδρόξυ-βιταμίνη-D3) και τους δείκτες οστικού μεταβολισμού (RANKL, OPG, CTx). Το δείγμα της παρούσας μελέτης αποτελούνταν από 40 υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες 55-65 ετών, το οποίο ομογενοποιήθηκε και τυχαιοποιήθηκε σε 2 ομάδες: α) ομάδα ελέγχου (n=20) και β) ομάδα διατροφικής παρέμβασης (n=20). Η ομάδα διατροφικής παρέμβασης λάμβανε ημερησίως και για 30 μήνες, 1200mg ασβεστίου, 7,5μg και 22,5μg βιταμίνης D (μετά τους 12 μήνες) μέσω εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Η στατιστική ανάλυση έγινε με το πρόγραμμα SPSS με την «Ανάλυση Διακύμανσης Πολλαπλών Μετρήσεων» για τις χρονικές στιγμές: baseline (έναρξη), 6, 24 και 30 μήνες. Η εφαρμογή προγράμματος διατροφικής παρέμβασης που παρείχε εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για 30 μήνες, αύξησε τα επίπεδα βιταμίνης D, ασβεστίου και μαγνησίου στην ομάδα παρέμβασης. Επιπλέον, βρέθηκαν ελαττωμένες οι τιμές της παραθορμόνης στην ομάδα παρέμβασης, ενώ οι τιμές της 25(OH)D3 παρουσίασαν αύξηση. Οι συγκεντρώσεις των βιοχημικών δεικτών RANKL και CTx βρέθηκαν μειωμένες στην ομάδα παρέμβασης. Όσον αφορά στα επίπεδα της BMD, στην ομάδα παρέμβασης, φάνηκε να διατηρούνται σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα της έναρξης της μελέτης.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Γαλακτοκομικά προϊόντα στην ανθρώπινη διατροφή
Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
Οστική πυκνότητα
Σύσταση σώματος
Γυναίκες - Διατροφή
Οστεοπόρωση


2010-12-10


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.