Μελέτη δεικτών οστικής απορρόφησης και σύστασης σώματος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2010 (EN)
Μελέτη δεικτών οστικής απορρόφησης και σύστασης σώματος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Καλαρίτη, Άννα

Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η αξιολόγηση διατροφικής παρέμβασης διάρκειας 30 μηνών με εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ως προς τη διαιτητική πρόσληψη, τη σύσταση σώματος, τις ασβεστιορυθμιστικές ορμόνες (παραθορμόνη, 25-υδρόξυ-βιταμίνη-D3) και τους δείκτες οστικού μεταβολισμού (RANKL, OPG, CTx). Το δείγμα της παρούσας μελέτης αποτελούνταν από 40 υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες 55-65 ετών, το οποίο ομογενοποιήθηκε και τυχαιοποιήθηκε σε 2 ομάδες: α) ομάδα ελέγχου (n=20) και β) ομάδα διατροφικής παρέμβασης (n=20). Η ομάδα διατροφικής παρέμβασης λάμβανε ημερησίως και για 30 μήνες, 1200mg ασβεστίου, 7,5μg και 22,5μg βιταμίνης D (μετά τους 12 μήνες) μέσω εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Η στατιστική ανάλυση έγινε με το πρόγραμμα SPSS με την «Ανάλυση Διακύμανσης Πολλαπλών Μετρήσεων» για τις χρονικές στιγμές: baseline (έναρξη), 6, 24 και 30 μήνες. Η εφαρμογή προγράμματος διατροφικής παρέμβασης που παρείχε εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για 30 μήνες, αύξησε τα επίπεδα βιταμίνης D, ασβεστίου και μαγνησίου στην ομάδα παρέμβασης. Επιπλέον, βρέθηκαν ελαττωμένες οι τιμές της παραθορμόνης στην ομάδα παρέμβασης, ενώ οι τιμές της 25(OH)D3 παρουσίασαν αύξηση. Οι συγκεντρώσεις των βιοχημικών δεικτών RANKL και CTx βρέθηκαν μειωμένες στην ομάδα παρέμβασης. Όσον αφορά στα επίπεδα της BMD, στην ομάδα παρέμβασης, φάνηκε να διατηρούνται σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα της έναρξης της μελέτης.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Osteoporosis
Dairy products in human nutrition
Women - Nutrition
Γαλακτοκομικά προϊόντα στην ανθρώπινη διατροφή
Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
Οστική πυκνότητα
Σύσταση σώματος
Γυναίκες - Διατροφή
Postmenopausal women
Bone density
Οστεοπόρωση
Body composition

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2010-12-10


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)