Φαρμακολογική αξιολόγηση ουσιών φυσικής προέλευσης στην παθοφυσιολογία του καρκίνου του προστάτη

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Φαρμακολογική αξιολόγηση ουσιών φυσικής προέλευσης στην παθοφυσιολογία του καρκίνου του προστάτη

Μακρή, Ραφαέλα

Εισαγωγή : Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνά διαγνωσμένο καρκίνο στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του δέρματος και τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θνησιμότητας στους άνδρες. Πειραματικές και επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αντιοξειδωτική δράση μικροθρεπτικών συστατικών φυσικής προέλευσης, από φρούτα, λαχανικά και σπόρους, δρουν ως χημειοπροστατευτικοί παράγοντες έναντι σε πληθώρα ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του προστάτη.Σκοπός : Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η φαρμακολογική αξιολόγηση εκχυλισμάτων ουσιών φυσικής προέλευσης ως προς την πιθανή χημειοπροστατευτική δράση τους σε κυτταρική σειρά καρκίνου προστάτη (PC-3).Μεθοδολογία : Εκχυλίσματα κόκκινου κρασιού (ποικιλία Cabarnet Sauvignon), λευκού (ποικιλία Ρομπόλα) και κολοκυθόσπορου παρελήφθησαν με διαφορετικές μεθόδους εκχύλισης και τα κλάσματα που προέκυψαν δοκιμάστηκαν στην ανδρογόνο-ανεξάρτητη ανθρώπινη προστατική καρκινική σειρά PC-3, που χρησιμοποιείται ευρέως για τη μελέτη του καρκίνου του προστάτη. Στα κύτταρα PC-3 χορηγήθηκαν τα εκχυλίσματα αυτά και προσδιορίστηκε το οξειδωτικό στρες των κυττάρων αυτών μέσω υπολογισμού των νιτρωδών (ΝΟ2) και του υπεροξειδίου του υδρογόνου (Η2Ο2). Επίσης μετρήθηκε η δραστηριότητα του ενζύμου υπεροξειδάση της γλουταθειόνης. Τέλος, με τη μέθοδο του ανοσοφθορισμού, πραγματοποιήθηκε μέτρηση της αυτοφαγικής δραστηριότητας των καρκινικών κυττάρων PC-3 με και χωρίς την επίδραση των εκχυλισμάτων.Αποτελέσματα: Τα κύτταρα που επωάστηκαν με εκχύλισμα κόκκινου κρασιού (FIIC) παρουσίασαν την υψηλότερη συγκέντρωση νιτρωδών και υπεροξειδίου του υδρογόνου (p<0.00). Υψηλή συγκέντρωση νιτρωδών παρατηρήθηκε με το εκχύλισμα κολοκυθόσπορου (KPL), ενώ αντίθετα με την επίδραση του λευκού κρασιού (FIIA) παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στην περιεκτικότητα νιτρωδών. Όσον αφορά στον προσδιορισμό του υπεροξειδίου του υδρογόνου παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων του σχεδόν σε όλα τα εκχυλίσματα. Επιπλέον, η δραστικότητα του ενζύμου υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (GPX-1) αυξάνει μετά τη χορήγηση κολοκυθόσπορου (KPL, KW) στα κύτταρα PC-3. Τέλος, τόσο η ρεσβερατρόλη όσο και τα εκχυλίσματα λευκού και κόκκινου κρασιού αλλά και κολοκυθόσπορου που δοκιμάστηκαν, προκαλούν επαγωγή της αυτοφαγίας στα κύτταρα PC-3.Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα του κρασιού και του κολοκυθόσπορου, που μελετήθηκαν έχουν επίδραση στα επίπεδα οξειδωτικού στρες και στο μηχανισμό της αυτοφαγίας των προστατικών καρκινικών κυττάρων PC-3 και ενδέχεται να συνεισφέρουν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, εφόσον γίνουν περαιτέρω εμπεριστατωμένες μελέτες.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Οίνος - Υγιειονολογικές απόψεις
Προστάτης - Καρκίνος
Αυτοφαγία
Κολοκυθόσποροι - Υγιειονολογικές απόψεις


2013-07-15


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.