Μητρικός θηλασμός και παιδικό άσθμα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Μητρικός θηλασμός και παιδικό άσθμα

Γεωργίου, Αναστασία Μαύρα

Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών η συχνότητα του άσθματος και των ατοπικών νόσων έχει αυξηθεί δραματικά ιδιαίτερα στον παιδικό πληθυσμό. Ο μητρικός θηλασμός έχει συσχετισθεί με το παιδικό άσθμα αλλά τα αποτελέσματα των διαφόρων ερευνών είναι αμφιλεγόμενα με κάποιους ερευνητές να υποστηρίζουν την προστατευτική και άλλους την επιβαρυντική δράση. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η διερεύνηση της σχέσης του μητρικού θηλασμού τόσο με το άσθμα όσο και με άλλες ατοπικές καταστάσεις. Επίσης στόχος είναι η διευκρίνιση της σχέσης μεταξύ θηλασμού από ατοπικές μητέρες και του άσθματος καθώς και της σχέσης μεταξύ άσθματος-μητρικού θηλασμού-παχυσαρκίας. Πρόκειται για μελέτη ασθενών μαρτύρων στην οποία συμμετείχαν 495 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Συλλέχθηκαν στοιχεία σχετικά με το ιστορικό ασθματικών συμπτωμάτων, με τη φυσική δραστηριότητα, τη διαιτητική πρόσληψη καθώς και δημογραφικά και κοινωνικοοικονομικά στοιχεία. Η παρούσα μελέτη έδειξε πως ο θηλασμός γενικά, ο θηλασμός για διάστημα ≥3 μηνών και ≥6 μηνών συγκρινόμενοι με το μη θηλασμό προστατεύουν από το άσθμα. Ο θηλασμός από ατοπική μητέρα σε σχέση με το μη θηλασμό από ατοπική μητέρα δρα προστατευτικά στην αλλεργική ρινίτιδα. Ο θηλασμός από ατοπική μητέρα σε σχέση με το θηλασμό από μη ατοπική μητέρα δρα επιβαρυντικά στην αλλεργική ρινίτιδα ενώ ο θηλασμός από ατοπική μητέρα για 3-6 μηνών δρα επιβαρυντικά στον συριγμό. Το φυσιολογικό σωματικό βάρος σε σύγκριση με την παχυσαρκία προστατεύει από το άσθμα. Τα υπέρβαρα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν μικρότερη πιθανότητα να έχουν άσθμα σε σχέση με αυτά που δεν έχουν θηλάσει ποτέ.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Ατοπική νόσος
Παιδιά - Διατροφή
Παχυσαρκία στα παιδιά
Asthma in children
Atopic disease
Children - Nutrition
Θηλασμός - Υγιειονολογικές απόψεις
Άσθμα στα παιδιά
Obesity in children

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2010-12-13


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.