Δείκτες υγείας και διατροφικές συνήθειες σε ηλικιωμένα άτομα, άνδρες και γυναίκες της νησιωτικής χώρας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Δείκτες υγείας και διατροφικές συνήθειες σε ηλικιωμένα άτομα, άνδρες και γυναίκες της νησιωτικής χώρας

Μακρή, Μαρίνα

Εισαγωγή: Οι διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων ατόμων της Ελλάδας και συγκεκριμένα των Ελλήνων που ζουν στα νησιά, και πώς αυτές συσχετίζονται με την κατάσταση υγείας και τους διάφορους δείκτες υγείας έχουν μελετηθεί εκτενέστερα τα τελευταία χρόνια. Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η συσχέτιση μίας μεταβλητής, που χώριζε σε κατηγορίες τα άτομα που διέθεταν από κανένα έως έναν, δύο και τρείς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, με τις εβδομαδιαίες καταναλώσεις όλων των ομάδων τροφίμων. Μεθοδολογία : Στη μελέτη MEDIS συμμετείχαν 1709 άτομα εκ των οποίων 893 άνδρες και 816 γυναίκες από 10 νησιά της Ελλάδας ( Σαμοθράκη, Μυτιλήνη, Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Νάξο, Σύρο, Ικαρία, Λήμνο). Τα διατροφικά δεδομένα καθώς και τα κοινωνικό-δημογραφικά στοιχεία συλλέχτηκαν από έμπειρη ομάδα επιστημόνων. Χρησιμοποιήθηκε ο έλεγχος one-way ANOVA για να διαπιστώσουμε την διαφορά ανάμεσα στις ομάδες των ατόμων που είχαν 0, 1, 2 και 3 παράγοντες κινδύνου και στις μέσες τιμές κατανάλωσης των διαφόρων ομάδων τροφίμων. Αποτελέσματα: Τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, συνεπώς τα άτομα με τους περισσότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισαν αυξημένη κατανάλωση κρέατος, ψωμιού ολικής άλεσης, και τυριού χαμηλού σε λιπαρά, ενώ μειωμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών, λευκού ψωμιού, λευκού τυριού και αλκοόλ σε σύγκριση με τις ομάδες ατόμων με έναν ή κανένα παράγοντα κινδύνου. Δεν βρέθηκε καμία στατιστικά σημαντική σχέση για τις καταναλώσεις ψαριού, γλυκών, δημητριακών, ζυμαρικών, πατατών, κίτρινου τυριού, καφέ αλλά και ανάμεσα στην κατανάλωση ελαιολάδου, βουτύρου, λαχανικών, οσπρίων, χορταρικών στα άτομα των ομάδων. Συμπέρασμα: Τα αποτελέσματά μας δεν έδειξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις εβδομαδιαίες καταναλώσεις των περισσότερων ομάδων τροφίμων και στα άτομα που είχαν 0,1,2 και 3 παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά και επιπλέον οι διαφορές αυτές δεν ήταν τόσο ισχυρές για να έχουμε μία γενική εικόνα των διατροφικών συνηθειών των ατόμων κάθε ομάδας.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Διατροφικές συνήθειες - Ηλικιωμένοι - Ελλάδα
Καρδιαγγειακό σύστημα - Παράγοντες κίνδυνου - Ελλάδα
Νησιά της
Ηλικιωμένοι - Υγιειονολογικές απόψεις
Ηλικιωμένοι - Διατροφή


2013-10-14


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.