Ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου: από την επιχειρησιακή ενότητα, στο διχασμό του Εμφυλίου και η κατάσταση σήμερα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου: από την επιχειρησιακή ενότητα, στο διχασμό του Εμφυλίου και η κατάσταση σήμερα

Μουτάφης, Κωνσταντίνος

Η αντίσταση του ελληνικού λαού της περιόδου 1940-1944 εναντίον του ναζιστικού Άξονα αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της Νεοελληνικής Ιστορίας. Υπήρξε η φυσική συνέχεια τις παλλαϊκής συστράτευσης που άρχισε την 28η Οκτωβρίου 1940, συνεχίστηκε στη μάχη της Κρήτης,χαλυβδώθηκε με την άρνηση συνεργασίας με τους κατακτητές (πράγμα διόλου αυτονόητο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες), και κορυφώθηκε με την έξοδο των πρώτων ανταρτών στο βουνό. Η εποποιία είχε ήδη αρχίσει να γράφεται. Πολλές ήταν οι ηρωικές πράξεις που ακολούθησαν, όμως σαν αποκορύφωμα της Αντίστασης που έκανε το γύρο του κόσμου και προκάλεσε δέος και θαυμασμό προς την Ελληνική Αντίσταση ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Η παρούσα μελέτη φιλοδοξεί να αναζητήσει την συμβολική νοηματοδότηση και την πολιτική φόρτιση της γέφυρας στη μακρά διάρκεια του χωροχρόνου, ξεκινώντας από τις αρχές του προηγουμένου αιώνα που κατασκευάστηκε, το 1942 που έγινε η ανατίναξη της έως και τις μέρες μας, παραθέτοντας γεγονότα που εξιστορούν πώς η μόνη επιχείρηση που οι δυο μεγάλες παρατάξεις της Εθνικής Αντίστασης, ο ΕΛ.ΑΣ. και ο Ε.Δ.Ε.Σ. από κορυφαία πράξη εναντίον των δυνάμεων Κατοχής μετατράπηκε σε σύμβολο διχασμού μετεμφυλιακά και πώς αντιμετωπίζεται σήμερα το γεγονός αλλά και ο χώρος στον οποίο έλαβε χώρα. Επίσης θα παρουσιαστούν απόψεις της εποχής μέσα από την διαθέσιμη βιβλιογραφία και αρχεία του Τύπου, αλλά και θα περιγραφεί η σημερινή κατάσταση μέσα από δημοσιεύματα, απόψεις πολιτικών κομμάτων, και έρευνα πεδίου με σύνταξη ερωτηματολογίων. Τα παραπάνω θα συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό πρωτογενές και δευτερογενές.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Greece
1942
1964
1939-1945 - Αντιστασιακά κινήματα - Ελλάδα
Gorgopotamos Bombing
Γοργοπόταμος
Παγκόσμιος πόλεμος
Μάχη του


2011-07-27


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.