Ανάλυση αποτελεσμάτων οργανοληπτικών δικομών από διαγωνισμούς φέτας και ελιάς

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Ανάλυση αποτελεσμάτων οργανοληπτικών δικομών από διαγωνισμούς φέτας και ελιάς

Αλμπέρτη, Αύρα

Η φέτα και η ελιά αποτελούν δύο κατεξοχήν ελληνικά παραδοσιακά εδέσματα άμεσα συνυφασμένα με την ελληνική κουλτούρα. Στα προϊόντα αυτά δεν έχει δοθεί η ανάλογη σημασία και απαιτούνται οργανωμένες προσπάθειες προκειμένου να αναδειχθούν και να αποκτήσουν την εκτίμηση και την αναγνώριση που τους αρμόζει. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ» οργάνωσε τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τυριού ΦΕΤΑΣ και τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Flavor & Taste Επιτραπέζιας Ελιάς & Paté Ελιάς έχοντας ως απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, την αξιολόγηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους και πως αυτές επηρεάζουν τις προτιμήσεις των καταναλωτών καθώς και πως το προϊόν μπορεί να προαχθεί έναντι των ανταγωνιστών του Στον 1ο Διαγωνισμό πήραν μέρος 12 δείγματα φέτας που αξιολογήθηκαν από 21 γευσιγνώστες απαντώντας σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια. Στον 2ο Διαγωνισμό πήραν μέρος 22 δείγματα στην κατηγορία Ολόκληρες και τεμαχισμένες ελιές, 11 δείγματα πατέ ελιάς, 6 δείγματα γεμιστή ελιά και 6 δείγματα γλυκό του κουταλιού ελιάς τα οποία αξιολογήθηκαν από 20 γευσιγνώστες. Και για τους δύο διαγωνισμούς η κλίμακα αξιολόγησης ήταν από το 1 (πολύ κακή) έως το 5 (πολύ καλή). Τα αποτελέσματα επεξεργάστηκαν στατιστικά και αναδείχθηκαν τα δείγματα με τη χαμηλότερη και υψηλότερη βαθμολογία για κάθε οργανοληπτικό χαρακτηριστικό, ποια από αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση και αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ τους καθώς και ποια δείγματα προσομοιάζουν ή διαφέρουν μεταξύ τους στην αξιολόγηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών. Τέλος εκτιμήθηκε αν υπάρχουν στατιστικώς σημαντικές διαφορές στην αξιολόγηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, το κάπνισμα και την προϋπάρχουσα εμπειρία. Η διοργάνωση τέτοιων διαγωνισμών αναμφισβήτητα συμβάλλει θετικά στην ανάδειξή αυτών των προϊόντων και στην προώθηση τους στην ευρύτερη αγορά.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Olive
Φέτα
Food - Analysis
Ελιά
Food - Sensory evaluation
Χημεία τροφίμων
Feta cheese
Τροφή - Οργανοληπτική ανάλυση


2013-07-16


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.