Διατροφικές συνήθειες και παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου: συγκριτική μελέτη Ηπειρωτικής με Νησιωτική Ελλάδα (MEDIS)

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2014 (EN)
Διατροφικές συνήθειες και παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου: συγκριτική μελέτη Ηπειρωτικής με Νησιωτική Ελλάδα (MEDIS)

Νάνου, Βαρβάρα

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για περισσότερους από 17.3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και αποτελούν τη συχνότερη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αποτιμηθεί η σχέση μεταξύ του τόπου διαμονής των ηλικιωμένων στην Ελλάδα και ορισμένων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου που σχετίζονται με διατροφικές συνήθειες. Μεθοδολογία: Στη μελέτη MEDIS συμμετείχαν 1745 άτομα ηλικίας >65 ετών χωρίς γνωστό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου. Από τους συμμετέχοντες οι 1094 ήταν από τα νησιά του Αιγαίου, 131 από την Κρήτη, 367 από τα νησιά του Ιονίου και 153 από τη Μάνη. Δημιουργήθηκε μια αθροιστική μεταβλητή η οποία εμπεριείχε τους κλασσικούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη διατροφή (παχυσαρκία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και υπερχοληστερολαιμία). Αποτελέσματα: Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας ήταν παρόμοιος στα δύο δείγματα, 31% στην ηπειρωτική και 33% στη νησιωτική χώρα. Οι κάτοικοι των νησιών εμφάνισαν αυξημένα ποσοστά υπέρτασης (63%), υπερχοληστερολαιμίας (51%) και σακχαρώδη διαβήτη (24%) σε σχέση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας όπου τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 50%, 33% και 15%. Ο βαθμός υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής (MED Diet Score) ήταν μέτριος και στα δύο δείγματα. Στο δείγμα της Ηπειρωτικής Ελλάδας, η αύξηση του φορτίου καρδιαγγειακής νοσηρότητας σχετίζεται με μικρότερη υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, αλλά δεν παρατηρείται το ίδιο στο δείγμα από τη νησιωτική Ελλάδα. Συμπεράσματα: Παρατηρήθηκε πως οι ηλικιωμένοι της νησιωτικής Ελλάδας έχουν αυξημένο επιπολασμό τριών και τεσσάρων παραγόντων κινδύνου ενώ το αντίστροφο παρατηρήθηκε αναφορικά με τους δύο, έναν ή κανέναν παράγοντα. Εκτός από το βαθμό υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής, είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι πιο καθοριστικοί παράγοντες που να επηρεάζουν την υγεία των νησιωτών που πρέπει να διερευνηθούν.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες - Παράγοντες κινδύνου
Heart - Diseases - Nutritional aspects
Διατροφικές συνήθειες - Ελλάδα
Cardiovascular system - Diseases - Risk factors
Καρδιά - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Cardiovascular system - Diseases - Nutritional aspects
Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Food habits - Greece

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2014-02-11


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)