Μάλτα: συγκριτική καταγραφή των διατροφικών συνηθειών ενός νησιού της κεντρικής Μεσογείου σε σχέση με ελληνικά νησιά (επιδημιολογική μελέτη MEDIS)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Μάλτα: συγκριτική καταγραφή των διατροφικών συνηθειών ενός νησιού της κεντρικής Μεσογείου σε σχέση με ελληνικά νησιά (επιδημιολογική μελέτη MEDIS)

Σίμου, Στεφανία

Εισαγωγή: Το 1960 ένας επιστήμονας, ο Ancel Keys, βασισμένος στη διατροφή της Κρήτης εκείνη την περίοδο, έφτιαξε το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, το οποίο και αντιπροσώπευε τη διατροφή των Μεσογειακών λαών. Οι διατροφικές συνήθειες όμως αλλάζουν. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών της Μάλτας, ένα νησί της Μεσογείου, και η σύγκρισή τους με αυτές των ελληνικών νησιών. Μεθοδολογία: Στη μελέτη MEDIS, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2005-2010, συμμετείχαν 979 ηλικιωμένοι άντρες και 980 ηλικιωμένες γυναίκες, που προέρχονταν από τη Μάλτα, τη Κύπρο, τη Μυτιλήνη, τη Σαμοθράκη, την Κεφαλλονιά, τη Λήμνο, τη Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, τη Σύρο, τη Νάξο, την Ικαρία και τη Σαλαμίνα. Τα διατροφικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω ενός ημιποσοτικού ερωτηματολογίου διατροφής και για τη σύγκριση των διατροφικών συνηθειών χρησιμοποιήθηκε η ανάλυση δακύμανσης. Αποτελέσματα: Η Μάλτα εμφανίζει συχνότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ζυμαρικών σε σύγκριση με τα ελληνικά νησιά. Αντίθετα, η κατανάλωση ψαριού, κρέατος και γαλακτοκομικών είναι χαμηλότερη στη Μάλτα. Επίσης, η κατανάλωση γλυκών και αλκοόλ είναι πιο συχνή στα ελληνικά νησιά σε σχέση με τη Μάλτα. Παρατηρείται συχνότερη κατανάλωση δημητριακών στη Μάλτα σε σχέση με το Σαρωνικό και το Αιγαίο, ενώ σπανιότερη σε σχέση με το Ιόνιο και τη Κρήτη. Δεν παρατηρούνται στατιστικά σημαντικές διαφορές (p>0,05) στην κατανάλωση ψωμιού, είτε λευκού είτε ολικής άλεσης, και στην κατανάλωση πατάτας. Η Μάλτα συγκεντρώνει μικρότερο βαθμό στο MedDietScore σε σύγκριση με τα ελληνικά νησιά. Συμπεράσματα: Υπάρχουν αρκετές διαφορές στις διατροφικές συνήθειες μεταξύ Μάλτας και ελληνικών νησιών, που πιθανώς οφείλονται στη διαφορετική ιστορία, οικονομία, πολιτική και στον πολιτισμό των δύο λαών. Καθώς και οι δύο λαοί φαίνεται να απομακρύνονται από το Μεσογειακό πρότυπο, υπάρχει η ανάγκη επαναφοράς των πρότερων διατροφικών συνηθειών.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Διατροφικές συνήθειες - Μάλτα
Μεσογειακή δίαιτα
Διατροφικές συνήθειες - Ελλάδα
Mediterranean diet
Nutritional aspects - Greece
Nutritional aspects - Malta


2012-07-18


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.