Ζήτηση και κόστος ειδών διατροφής ατόμων τρίτης ηλικίας

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2010 (EN)
Ζήτηση και κόστος ειδών διατροφής ατόμων τρίτης ηλικίας

Μπολουδάκη, Αικατερίνη

Η παρούσα μελέτη είχε σκοπό να μελετήσει και να αξιολογήσει τις διατροφικές συνήθειες ηλικιωμένων ατόμων αλλά και τους προσδιοριστικούς παράγοντες του κόστους διατροφής τους. Για τη διερεύνηση των ερευνητικών αυτών αντικειμένων συμπληρώθηκε ερωτηματολόγιο από ένα δείγμα 153 ηλικιωμένων ατόμων, οι οποίοι έπρεπε να είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, κάτοικοι του νησιού της Χίου και να μην διαμένουν σε κέντρα βοηθούμενης διαβίωσης. Η δειγματοληπτική έρευνα διεξήχθη από τις 24/12/09 έως τις 04/02/2010. Εκτιμήθηκαν αντίστοιχα οικονομετρικά υποδείγματα προκειμένου να καταγραφούν οι παράγοντες που επηρεάζουν α) τη συχνότητα κατανάλωσης κρέατος, β) τη συχνότητα κατανάλωσης ψαριού και γ) τις εβδομαδιαίες διατροφικές δαπάνες. Τα εμπειρικά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η συχνότητα κατανάλωσης κρέατος επηρεάζεται από: (i) το μορφωτικό επίπεδο των ερωτώμενων, (ii) το αν οι συμμετέχοντες έχουν παρατηρήσει εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της τιμής σε μικρό χρονικό διάστημα. Αντίστοιχα, εκτιμήθηκε ότι η συχνότητα κατανάλωσης ψαριού επηρεάζεται από: (i) το αν οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι ακολουθούν μία μη υγιεινή διατροφή, (ii) το αν συνηθίζουν να συνδυάζουν ψάρι με λαχανικά και (iii) από το αν αντιμετωπίζουν δυσκολίες διατροφής. Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι οι εβδομαδιαίες διατροφικές δαπάνες επηρεάζονται από: (i) το αν οι ερωτώμενοι μένουν με τα παιδιά/ εγγόνια τους, (ii) το μηνιαίο ατομικό τους εισόδημα, (iii) το αν γευματίζουν μόνοι, (iv) το αν έχουν σημειωθεί αλλαγές στη διατροφή τους με το πέρασμα του χρόνου και (v) από το αν δυσκολεύονται να ψωνίσουν διατροφικά προϊόντα. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το δείγμα της μελέτης αυτής ακολουθεί την πλειοψηφία των συστάσεων και των γενικότερων οδηγιών της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Κόστος και επίπεδο ζωής
Food habits - Older people
Μεσογειακή δίαιτα
Mediterranean diet
Older people - Nutrition
Διατροφικές συνήθειες - Ηλικιωμένοι
Ηλικιωμένοι - Διατροφή
Cost and standard of living

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2010-11-26


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)