Βιολειτουργικά τρόφιμα και ο ρόλος των φυτοιστρογόνων στην υγεία και πρόληψη νοσημάτων
Πιτσιλαδή, Ελένη
Έχει παρατηρηθεί ότι, τα φυτοοιστρογόνα και κυρίως οι ισοφλαβόνες που βρίσκονται στη σόγια παρέχουν μια προστατευτική ασπίδα ενάντια σε πολλές ασθένειες. Αναφέρεται ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτοοιστρογόνα επιδρά ευνοϊκά στο μεταβολισμό των λιπιδίων και της γλυκόζης και μπορεί να προστατεύει από την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη. Ακόμα, είναι γνωστό ότι η αντικατάσταση ζωικής πρωτεΐνης στη διατροφή με πρωτεΐνη σόγιας μειώνει την υπερλιποπρωτεϊναιμία και την αθηροσκλήρωση και προστατεύει από καρδιαγγεική νόσο. Θεωρείται ότι υπεύθυνες για τη συγκεκριμένη δράση είναι οι ισοφλαβόνες παρά η σύνθεση των αμινοξέων της πρωτεΐνης σόγιας. Επίσης έχει βρεθεί ότι, η γενιστεΐνη και διατζεΐνη των ισοφλαβονών μπορούν να μειώσουν τη σωληναριακή καταστροφή κατά το νεφρωτικό σύνδρομο. Ακόμα, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των φυτοοιστρογόνων στη πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του στήθους και της μήτρας. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο προστατευτικός ρόλος των φυτοοιστρογόνων στην οστεοπόρωση, με την καταστολή της οστεοκλαστικής δράσης και την παρεμπόδιση της αποδόμησης του οστού. Στη συγκεκριμένη μελέτη θα αναφερθούν η δράση των βιολειτουργικών τροφίμων γενικότερα και ο ρόλος των φυτοοιστρογόνων στην πρόληψη και αντιμετώπιση νοσημάτων. Σκοπός της εργασίας είναι η ανασκόπηση των ερευνών που έχουν γίνει για τα συγκεκριμένα τρόφιμα, η επαλήθευση των ισχυρισμών που υπάρχουν για οφέλη στην υγεία και η κατανόηση του μηχανισμού δράσης τους.