Μελέτη της μεταβολής παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μετά από παρέμβαση διατροφικής αγωγής

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2005 (EL)
Μελέτη της μεταβολής παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μετά από παρέμβαση διατροφικής αγωγής

Κανέλλου, Παρασκευή

Εισαγωγή: Ο σκοπός της παρούσης έρευνας, είναι η μελέτη της μεταβολής των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 55 έως 65 ετών, μετά από πρόγραμμα τετράμηνης διατροφικής παρέμβασης και αγωγής υγείας. Δηλαδή μελετάται η μεταβολή στα λιπίδια ορού, στο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ), στην αρτηριακή πίεση και στην πρόσληψη μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα. Η προγραμματισμένη διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των 4 πρώτων μηνών της παρέμβασης. Μέθοδος: Ένα συνολικό δείγμα 82 γυναικών (55-65 ετών) κατανεμήθηκε τυχαία σε δύο ομάδες: την ομάδα παρέμβασης (n=42) της οποίας τα άτομα παρακολουθούσαν σεμινάρια διατροφικής επιμόρφωσης ανά 2 εβδομάδες, και την ομάδα ελέγχου (n=40). Αξιολογήθηκαν αλλαγές σε διαιτητικούς, βιοχημικούς και κλινικούς δείκτες σχετιζόμενους με καρδιαγγειακά νοσήματα κατά τη διάρκεια των 4 πρώτων μηνών της παρέμβασης. Αποτελέσματα: Αναφορικά με τις ενδείξεις διαιτητικής πρόσληψης, τα άτομα της παρέμβασης βρέθηκε να έχουν μειώσει το ποσοστό ενέργειας προερχόμενο από συνολικό λίπος και αυτή η μείωση βρέθηκε να διαφέρει σημαντικά με την αύξηση που παρατηρήθηκε για τα άτομα της ομάδας ελέγχου (-2.12  1.06 έναντι 0.25  0.92, p=0.050). Επιπρόσθετα, η ομάδα παρέμβασης παρουσίασε μια υψηλότερη αύξηση στην πρόσληψη πρωτεΐνης (4.52  0.59 έναντι 0.86  0.80, p<0.001), ασβεστίου (566.8  94.5 έναντι 36.8  64.7, p<0.001), φωσφόρου (406.8  87.0 έναντι 79.1  71.2, p=0.002), μαγνησίου (104.1  14.4 έναντι 41.8  10.1, p=0.002) και καλίου (385.3  112.7 έναντι 64.4  109.1, p=0.031) συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Σχετικά με τις κλινικές ενδείξεις, οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στο ΒΜΙ και τη συστολική πίεση (SBP) κατά τη διάρκεια της 4μηνης παρέμβασης, ήταν σημαντικά υψηλότερες για την ομάδα ελέγχου συγκριτικά με την ομάδα παρέμβασης (1.34  0.64 έναντι 0.71  0.18, p=0.05 and 7.82  2.90 έναντι 2.53  3.47, p=0.039 αντίστοιχα). Συμπέρασμα: Η παχυσαρκία κορυφώνεται μετά την εμμηνόπαυση, και με το να είναι μια γυναίκα μετεμμηνοπαυσιακή, παχύσαρκη και χωρίς να κάνει κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα, όλα αυτά είναι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, περιλαμβανομένης από γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, άφθονα φρούτα και λαχανικά καθώς και την χρήση ελαιολάδου, φαίνεται να είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση όσον αφορά την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αν και η αποτελεσματικότητα του οποιοδήποτε προγράμματος παρέμβασης μπορεί να αξιολογηθεί μόνο μακροπρόθεσμα, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, παρέχουν κάποιες οδηγίες για τους επιστήμονες υγείας που εργάζονται στον τομέα της παρέμβασης χρόνιων νοσημάτων.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Women - Nutrition
Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
Καρδιά - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Γυναίκες - Διατροφή
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Cardiovascular system - Diseases - Nutritional aspects
Postmenopausal women
Καρδιαγγειακό σύστημα - Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Diet in disease

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2005-09


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.