Διατροφικές συνήθειες και πιθανότητα εμφάνισης οξέου στεφανιαίου συνδρόμου σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια: επιδημιολογική μελέτη ασθενών - μαρτύρων CARDIO2000

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2008 (EN)
Διατροφικές συνήθειες και πιθανότητα εμφάνισης οξέου στεφανιαίου συνδρόμου σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια: επιδημιολογική μελέτη ασθενών - μαρτύρων CARDIO2000

Ναλμπάντη, Αγγελική

Η στεφανιαία νόσος είναι μία από τις βασικότερες μάστιγες του σύγχρονου πολιτισμού. Εκτός των άλλων, αποτελεί και πολύ συχνή αιτία θανάτου στα άτομα με ΧΝΝ. Οι θεωρίες που έχουν ειπωθεί είναι αρκετές, ωστόσο φαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι οι νεφροπαθείς, συνήθως έχουν τους ισχυρότερους κλινικούς προδιαθεσικούς παράγοντες για την εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου, όπως η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ δε θα πρέπει να μη δοθεί σημασία και στο γεγονός ότι αποτελούν άτομα με βεβαρημένη ψυχολογία, λόγω τις κατάστασης στην οποία τους υποβάλλει η ασθένεια τους. Η προστατευτική επίδραση της μεσογειακής διατροφής απέναντι στην εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου έχει τεκμηριωθεί από πολλές επιδημιολογικές μελέτες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η μελέτη CARDIO2000. Ωστόσο, δεν έχει διερευνηθεί κατά πόσο το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο μπορεί να βοηθήσει και τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο. Η παρούσα διπλωματική διατριβή στηρίχθηκε στο υλικό της μελέτης CARDIO2000, το ανέλυσε για τους νεφροπαθείς και έβγαλε το συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή ασκεί προστατευτική δράση για την αποφυγή των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων και στους νεφροπαθείς (ΣΛ = 0,969 , p = 0,068), λαμβάνοντας υπόψη τους κυριότερους προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου. Βέβαια, το διατροφικό πρότυπο θα πρέπει να εφαρμοστεί στους νεφροπαθείς με κάποιους περιορισμούς προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η νεφροπάθεια, κυρίως όσον αφορά την περιεκτικότητα των ηλεκτρολυτών στα τρόφιμα. Τέλος, η ανάγκη για νέες, καλά σχεδιασμένες επιδημιολογικές έρευνες είναι επιτακτική, προκειμένου βγουν τα βέλτιστα συμπεράσματα για της επίδραση της μεσογειακής διατροφής στα άτομα με ΧΝΝ, σχετικά με την αποφυγή του οξέως στεφανιαίου συνδρόμου.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Ασθένειες της στεφανιαίας - Διαιτολογικές απόψεις
Μεσογειακή δίαιτα
Mediterranean diet
Διατροφικές συνήθειες
Food habits
Renal failure
Coronary heart disease - Nutritional aspects
Νεφρική ανεπάρκεια

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2008-03-05


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)