Διατροφικές συνήθειες και κατάσταση υγείας ηλικιωμένων στις αναπτυγμένες χώρες

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2003 (EL)
Διατροφικές συνήθειες και κατάσταση υγείας ηλικιωμένων στις αναπτυγμένες χώρες

Χριστοδουλίδου, Ειρήνη

Οι ανάγκες του 21ου αιώνα δημιουργούν την πρόκληση για βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το πολύτιμο αγαθό της υγείας (ψυχικής, πνευματικής, και σωματικής) είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για τους ανθρώπους να έχουν μια καλύτερη ζωή, ειδικότερα για τα άτομα τρίτης ηλικίας.1 Αν και η τρίτη ηλικία αποτελεί την τελευταία περίοδο στη ζωή ενός ανθρώπου μπορεί να συνεχίσει να είναι μια δημιουργική και ευτυχισμένη περίοδος. Στις αναπτυγμένες χώρες, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η ανάπτυξη του προσδόκιμου ζωής οφείλεται κυρίως στη μείωση των θανάτων κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία. Οι τρεις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στις κοινωνίες δυτικού τύπου είναι τα καρδιαγγειακά, τα εγκεφαλικά και ο καρκίνος, ασθένειες οι οποίες επηρεάζονται από το περιβάλλον και την ηλικία. Αντίθετα τους προηγούμενους αιώνες οι κύριες αιτίες θανάτου προέρχονταν από λοιμώδη νοσήματα.2 Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάταξη κάποιου στην ομάδα της τρίτης ηλικίας καθορίζεται από τη χρονολογική ηλικία. Η ηλικία των 60 ετών χρησιμοποιείται ως όριο για το διαχωρισμό ενός μεσήλικα από έναν ηλικιωμένο. Η χρονολογική ηλικία δεν καθορίζει όμως και την υγεία, ούτε σημαίνει ότι ένας άνθρωπος 60 ετών έχει τα ίδια χαρακτηριστικά και ανάγκες με κάποιον που είναι 90 ετών, γι’ αυτό τον λόγο η τρίτη ηλικία διαιρείται σε υποομάδες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τους ηλικιωμένους σε 3 υποομάδες: από 60-74 ετών, από 75-89 ετών και από 90 και άνω. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δεν χρησιμοποιείται η ίδια κατάταξη, η ηλικία των 65 ετών χρησιμοποιείται ως όριο, για το διαχωρισμό ενός μεσήλικα από έναν ηλικιωμένο και η κατάταξη των ηλικιωμένων γίνεται στις ακόλουθες 3 υποομάδες: από 65-74 ετών, από 75-85 ετών και 85 ετών και άνω.1,3 Τον 20ο αιώνα παρατηρήθηκε το παγκόσμιο φαινόμενο της «γήρανσης του πληθυσμού», σύμφωνα με το οποίο αυξήθηκε ο πληθυσμός των ηλικιωμένων ατόμων ανά τον κόσμο. Σήμερα υπάρχουν περίπου 580 εκατομμύρια ηλικιωμένοι (60 ετών και άνω) σε όλο τον κόσμο. Και μέχρι το έτος 2020 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει τα 1000 εκατομμύρια. Στην Ευρώπη το 20% του πληθυσμού έχει ηλικία άνω τον 60 ετών και μέχρι το 2020 θα αυξηθεί στο 25%. Επιπλέον, βάση υπολογισμών και στατιστικών στοιχείων ο αριθμός των ατόμων που θα ξεπερνούν τα 100 χρόνια ζωής αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.1 Οι βασικοί παράγοντες που επιβραδύνουν το ρυθμό γήρανσης είναι:2 • Απουσία ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ • Τακτικά και ισορροπημένα γεύματα • Επίτευξη και διατήρηση φυσιολογικού βάρους • Τακτικός και επαρκής ύπνος • Τακτική φυσική δραστηριότητα • Αποχή από το κάπνισμα • Αντιμετώπιση της ζωής με αισιοδοξία και θετική σκέψη • Διατήρηση της νοητικής λειτουργίας σε εγρήγορση «Γυμνάστε το μυαλό σας». Σκοπός της εργασίας αυτής είναι: 1. Να περιγράψει τις διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων στις ανεπτυγμένες χώρες, τις φυσιολογικές μεταβολές που παρατηρούνται στο γήρας και πως αυτές επηρεάζουν τη διατροφική τους συμπεριφορά. 2. Να προσδιορίσει την κατάσταση υγείας των ηλικιωμένων, περιγράφοντας τα συχνότερα προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι στις αναπτυγμένες χώρες.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Μεσογειακή δίαιτα
Older people - Nutrition
Mediterranean diet
Aged - Nutrition
Ηλικιωμένοι - Διατροφή

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2003


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.