Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήση βοτάνων στην παραδοσιακή Ινδική ιατρική "Ayurveda"

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήση βοτάνων στην παραδοσιακή Ινδική ιατρική "Ayurveda"

Φλουρής, Βασίλειος

Σε πολλά μέρη του κόσμου μελετάται σοβαρά η χρησιμοποίηση παραδοσιακών ιατρικών συστημάτων για την προαγωγή των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών και για την πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών. Με έναυσμα την αυξανόμενη εκτίμηση της αξίας των παραδοσιακών ιατρικών συστημάτων, σε αυτή τη μελέτη εξετάζονται τα βότανα, φάρμακα και μπαχαρικά της παραδοσιακής Ινδικής ιατρικής της Αγιουρβέδα. Τα στοιχεία που παρατίθενται συλλέχθηκαν μετά από εκτενή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά. Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο κεφάλαιο, εκτός από τον ορισμό και το σκοπό του Αγιουρβέδα, απαριθμούνται και οι διάφορες ειδικότητες του. Στο ίδιο κεφάλαιο αναφέρονται επίσης εν συντομία τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Αγιουρβέδα. Ακόμη γίνεται μία μικρή αναφορά στο μοντέλο «σώμα-πνεύμα» στην Αγιουρβέδα. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά σε πλήθος βοτάνων (40) που χρησιμοποιούνται στην Αγιουρβεδικής ιατρική. Για κάθε βότανο αναφέρονται τα εξής: είδος – συνώνυμα – μέρη που χρησιμοποιούνται – συστατικά – δοσολογία – δράσεις – χρήση – προφυλάξεις – ανεπιθύμητες ενέργειες. Στο τρίτο κεφάλαιο παρατίθενται ορισμένα σκευάσματα με φαρμακευτικές ιδιότητες που προέρχονται από συνδυασμούς βοτάνων, ενώ στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα ινδικά μπαχαρικά. Από το σύνολο των στοιχείων που συνελλέχθησαν διαφαίνεται ότι η παραδοσιακή ινδική ιατρική αποτελεί ένα δυναμικό σύστημα που προσφέρει πολυπαραγοντικές προσεγγίσεις στη θεραπεία το οποίο μπορεί να ενταχθεί στη δυτική ιατρική με απώτερο σκοπό την προαγωγή των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Ιατρική - Ινδία
Προληπτική ιατρική
Βότανα - Θεραπευτική χρήση
Βότανα - Υγιειονολογικές απόψεις

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2004


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.