Διατροφική και εργομετρική αξιολόγηση επίλεκτων αθλητών αντισφαίρισης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2004 (EL)

Διατροφική και εργομετρική αξιολόγηση επίλεκτων αθλητών αντισφαίρισης

Μάγος, Νικόλαος

Η παρούσα μελέτη περιλάμβανε μια πολύπλευρη αξιολόγηση επίλεκτων αθλητών αντισφαίρισης (n=35), οι οποίοι αγωνίζονταν στις κατηγορίες των junior κάτω των 12, κάτω των 14 και κάτω των 16ετών. Συγκεκριμένα αξιολογήθηκαν τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, η σύσταση του σώματος τους, καθώς και η αερόβια και αναερόβια ικανότητα τους ανά φύλο, κατηγορία και κατάταξη. Βρέθηκε να υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διαφορές όταν συγκρίνονται οι παραπάνω παράμετροι με το φύλο και την κατηγορία, ενώ δεν βρέθηκαν διαφορές σε σχέση με την κατάταξη των αθλητών. Οι διαφορές μεταξύ δεξιάς και αριστερής πλευράς στον όγκο της μυϊκής μάζας (p>0.0001 & p>0.002 από την σύγκριση δεξιού και αριστερού χεριού για αγόρια και κορίτσια αντίστοιχα) και στο ποσοστό (%) της περιεκτικότητας του σωματικού λίπους ( p>0.001 & p>0.016 από την σύγκριση δεξιού και αριστερού χεριού για αγόρια και κορίτσια αντίστοιχα) επιβεβαίωσαν τις ιδιαιτερότητες στα χαρακτηριστικά της σύστασης του σώματος που διαμορφώνονται από την ενασχόληση με το άθλημα. Συμπερασματικά η μελέτη αυτή προσθέτει στην γνώση και στην κατανόηση των διαφορών αλλά και των ομοιοτήτων στις σωματικές και φυσικές ικανότητες νεαρών αθλητών που ασχολούνται με το άθλημα της αντισφαίρισης.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

σύσταση σώματος
σωματικό βάρος
Αθλητές - Διατροφή
αντισφαίριση


2004


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.