Συσχέτιση ορμονικών δεικτών και διαιτητικών συνηθειών σε γυναίκες φυσιολογικού βάρους και υπέρβαρες

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Συσχέτιση ορμονικών δεικτών και διαιτητικών συνηθειών σε γυναίκες φυσιολογικού βάρους και υπέρβαρες

Μαλαγάρης, Ιωάννης

Ο λιπώδης ιστός εκκρίνει μία πληθώρα βιομορίων, τα οποία διαδραματίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στην αλληλεπίδραση του λιπώδους ιστού και του ανοσοποιητικού συστήματος, ρυθμίζοντας τη φλεγμονώδη απόκριση. Η αντιπονεκτίνη, (αντιποκίνη του λιπώδους ιστού) παράγεται αποκλειστικά στα λιποκύτταρα και η συγκέντρωσή της στο πλάσμα είναι η υψηλότερη, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη, γνωστή μέχρι σήμερα, ορμόνη. Τα επίπεδα της αντιπονεκτίνης φαίνεται να επηρεάζονται από τις διάφορες παθογενείς καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και η στεφανιαία νόσος. Η αντιπονεκτίνη θεωρείται ότι ασκεί προστατευτική δράση έναντι της ανάπτυξης αθηρωματικής πλάκας και του μεταβολικού συνδρόμου, λόγω της αντί-φλεγμονώδους και αντί-διαβητικής της δράσης. Συνεχώς νέες έρευνες φέρνουν στο φως πιθανές ευεργετικές ιδιότητες των αυξημένων συγκεντρώσεων των παραγώγων ορμονών του λιπώδους ιστού. Η παρούσα μελέτη θα ασχοληθεί κυρίως με την σχέση επιπέδων αντιπονεκτίνης (αντιποκίνης, ορμόνης του λιπώδους ιστού) και διατροφής. Συγκεκριμένα θέλουμε να διερευνήσουμε εάν η μεσογειακή διατροφή εκτός των διαφόρων θετικών επιδράσεων στην υγεία, έχει και θετική συσχέτιση με τα επίπεδα αντιπονεκτίνης πλάσματος.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Adipose tissue
Μεσογειακή δίαιτα
Mediterranean diet
Women - Nutrition
Γυναίκες - Διατροφή
Λιπώδης ιστός

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2007-12-05


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.