Η συνεισφορά του Όπλου του Μηχανικού του Ελληνικού Στρατού στην αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2014 (EL)

Η συνεισφορά του Όπλου του Μηχανικού του Ελληνικού Στρατού στην αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών

Δεληγεωργίου, Γεώργιος

Μία από τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας είναι η δυνατότητα των κρατικών αρχών για άμεση και αποτελεσματική επέμβαση σε καταστάσεις κινδύνου εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών. Όμως, πολλές φορές για την επίτευξη αυτού του εγχειρήματος απαιτείται η συνεργασία πολλών φορέων και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη μη λειτουργικότητα του όλου μηχανισμού. Μπορεί στη Ελλάδα να μην είναι ακόμα πλήρως αντιληπτό, στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως και ανά τον κόσμο, υπάρχουν στρατιωτικά τμήματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και σε κάποιες σε τέτοιο βαθμό, όπου εξ’ ολοκλήρου έχουν αναλάβει όλες της υποχρεώσεις της Πυροσβεστικής αφομοιώνοντας μάλιστα και μεγάλο μέρος των δυνάμεών της. Η Ελλάδα ακολούθησε, δημιουργώντας το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού και τοποθετώντας το στο Λουτράκι εξασφάλισε την άμεση εμπλοκή του σε περιστατικά που αφορούν τις περιοχές της πρωτεύουσας και της Πελοποννήσου. Η συμβολή του Μηχανικού ήταν σοβαρή και συνεχής στις συμφορές που έπληξαν κατά διαστήματα την Ελλάδα και οι οποίες οφείλονταν, κυρίως, στην καταστροφική μανία του εγκέλαδου. Το Μηχανικό πρωτοστάτησε και προσέφερε σημαντική βοήθεια από την πρώτη στιγμή, εργαζόμενο σε όλη την περίοδο των δοκιμασιών ή συμφορών για την ανακούφιση του πληγέντος πληθυσμού. Η πολιτεία πρέπει να εντάξει και ουσιαστικά τις Ένοπλες Δυνάμεις στο μηχανισμό αντιμετώπισης των καταστροφών.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

φυσικές καταστροφές
Όπλο του Μηχανικού
Φυσικές καταστροφές
Ένοπλες Δυνάμεις
ένοπλες δυνάμεις
ελληνικός στρατός
Καταστροφές - Αντιμετώπιση


2014-07-14


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.