Η οξεία επίδραση της κατανάλωσης καφέ/καφεΐνης σε δείκτες που σχετίζονται με την όρεξη: διαφοροποιήσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)
Η οξεία επίδραση της κατανάλωσης καφέ/καφεΐνης σε δείκτες που σχετίζονται με την όρεξη: διαφοροποιήσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών

Καλούδη, Ειρήνη-Μαρία

Σκοπός: Η καφεΐνη καταναλώνεται ευρέως από αναψυκτικά, γλυκά, ενεργειακά ποτά και άλλα είδη τροφίμων. Η έρευνα δεν είχε σαφή αποτελέσματα γύρω από αυτή την ουσία, γι’ αυτό έχει μελετηθεί εκτενώς το πώς επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί ότι προστατεύει από νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου II, τα καρδιαγγειακά, το Αλτσχάιμερ κι άλλα. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι η έρευνα γύρω από το πώς επηρεάζει τα αισθήματα όρεξης και το σωματικό βάρος, είναι ανεπαρκής. Επομένως, ο σκοπός αυτής της μεταπτυχιακής διατριβής είναι να ελέγξουμε πώς σχετίζεται η λήψη καφέ με την όρεξη σε υγιή πληθυσμό.Μεθοδολογία: Διεξάγαμε μία διασταυρούμενη και τυχαιοποιημένη μελέτη. Συλλέξαμε 33 εθελοντές, εκ των οποίων 17 άνδρες και 16 γυναίκες, για να ελέγξουμε πώς αντιδρούν σε διαφορετικές δόσεις καφεΐνούχου καφέ. Το ποτό ήταν 200 ml με μικρή δόση καφεΐνης (3 mg/kg σωματικού βάρους), με μέτριαδόσηκαφεΐνης (6mg/kg σωματικού βάρους) και 200ml σκέτου νερού. Πήραμε δείγματα αίματος κάθε 15’, 30’, 60’, 90’, 120’, 150’ και 180’ για να εξετάσουμε τα επίπεδα γρελίνης, ινσουλίνης, γλυκόζης και νευροπεπτιδίου Y στον οργανισμό τους. Τις ίδιες χρονικές στιγμές, ελέγχαμε τα αισθήματα της όρεξης με κλίμακες VAS (Visual Analogue Scales). Στο μεταξύ, το πρωί τους δόθηκε πρωϊνό γεύμα και μεσημεριανό γεύμα στο τέλος του πειράματος. Η ενεργειακή πρόσληψη της υπόλοιπης ημέρας έγινε με 24ωρη ανάκληση. Τα διατροφικά δεδομένα αναλύθηκαν σε υπολογιστικό διατροφικό πρόγραμμα. Αποτελέσματα: Δε βρέθηκε στο συνολικό δείγμα καμία αλλαγή στην ενεργειακή πρόσληψη μετά την παρέμβαση στο σύνολο της ημέρας, ούτε στο adlibitum γεύμα. Ωστόσο, οι γυναίκες στο adlibitum γεύμα μετά τη δοκιμασία με τον Καφέ 3, έλαβαν περισσότερες θερμίδες, σε σχέση με τον Καφέ 6 και το νερό (p=0,002).Η λήψη του Καφέ 6, όμως στο σύνολο της ημέρας τις οδήγησε σε χαμηλότερη ενεργειακή πρόσληψη, συγκριτικά με τις δύο άλλες δοκιμασίες (p=0,05). Συμπεράσματα: Συμπεραίνουμε, λοιπόν ότι όταν οι γυναίκες καταναλώνουν μικρή ποσότητα καφέ, έχουν αυξημένη πρόσληψη τροφής σε σύγκριση με μεγάλη ποσότητα καφέ.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

καφεΐνη
κορεσμός
γυναίκες
καφές
άνδρες
όρεξη
ενεργειακή πρόσληψη

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2013-09-03


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.