Επίδραση διατροφικής πρόσληψης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας μεταβατικής περιόδου εφήβων ποδοσφαιριστών σε δείκτες οξειδωτικού στρες

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2014 (EN)
Επίδραση διατροφικής πρόσληψης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας μεταβατικής περιόδου εφήβων ποδοσφαιριστών σε δείκτες οξειδωτικού στρες

Σιδερής, Ανδρέας

Εισαγωγή: Η καθημερινή προπόνηση που απαιτείται για ένα ομαδικό άθλημα παρατεταμένης διάρκειας και υψηλής έντασης όπως είναι αυτό του ποδοσφαίρου απαιτεί αυξημένη πρόσληψη ενέργειας και μάκρο-, μικροθρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του έφηβου αθλουμένου. Λίγες είναι οι μελέτες που έχουν εξετάσει την επίδραση των διατροφικών συνηθειών και σε άλλες παραμέτρους που συνοδεύουν την έντονη καθημερινή άσκηση και προπόνηση, όπως είναι το οξειδωτικό στρες, το οποίο αν και είναι φυσιολογική παράμετρος της άσκησης, όταν αυξηθεί υπερβολικά μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του αθλουμένου. Σκοπός : Στη συγκεκριμένη μελέτη εκτιμήθηκε η διατροφική πρόσληψη Ελλήνων εφήβων αθλητών του ποδοσφαίρου, εξετάστηκε η επίδραση της σωματικής άσκησης κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου προετοιμασίας σε δείκτες οξειδωτικού στρες καθώς και η επίδραση της διατροφικής πρόσληψης στις μεταβολές των δεικτών οξειδωτικού στρες κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου προετοιμασίας. Μέθοδος: Το δείγμα της συγκεκριμένης μελέτης αποτελούσαν 56 έφηβοι αθλητές του ποδοσφαίρου, ηλικίας 16.8 + / - 2.7 έτη, οι οποίοι συμμετείχαν σε 2 διαφορετικά camps ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου προετοιμασίας. Στους δοκιμαζόμενους έγιναν λήψεις αίματος πριν την έναρξη και στο τέλος της μεταβατικής περιόδου προετοιμασίας για τον προσδιορισμό συγκεκριμένων δεικτών οξειδοαναγωγικής κατάστασης, όπως η δραστικότητα του ενζύμου υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, του ουρικού οξέος και η αντίσταση του ορού στην οξείδωση . Για την αξιολόγηση της διατροφικής τους πρόσληψης οι έφηβοι ποδοσφαιριστές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων καθώς και διατροφικές ανακλήσεις 24ώρου 5 ημερών. Αποτελέσματα: Η σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου προετοιμασίας δεν επέφερε μεταβολές στους δείκτες οξειδωτικού στρες. Η ενεργειακή πρόσληψη των έφηβων ποδοσφαιριστών ήταν χαμηλότερη από τις συστάσεις, η πρόσληψη πρωτεϊνών (18 % της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης , 1.9 γρ. /κιλό σωματικού βάρους ) και των λιπών (36 %, 1.8 γρ. /κιλό σωματικού βάρους) ήταν πάνω από τις συστάσεις, ενώ η πρόσληψη υδατανθράκων (46 % , 5.3 γρ. / κιλό σωματικού βάρους ) ήταν χαμηλότερη από τις διεθνείς συστάσεις. Ο δείκτης προσκόλλησης στη Μεσογειακή Δίαιτα, MedDietScore, ήταν 29 + / - 4.5 . Συμπεράσματα: Η πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικό περιεχόμενο όπως το ελαιόλαδο και τα λαχανικά αντιστέκεται στην αύξηση της GPX3 κατά τη διάρκεια της περιόδου προετοιμασίας ενώ το ίδιο παρατηρείται μεταξύ πρόσληψης λυκοπενίου και αύξησης ουρικού οξέος υποδεικνύοντας πιθανότατα ότι η πρόσληψη τροφίμων με ικανότητα δέσμευσης ελευθέρων ριζών μπορεί να αναστείλει την επαγόμενη από αυτές ενεργοποίηση αντιοξειδωτικών μηχανισμών κατά την περίοδο έντονης άσκησης.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Ποδοσφαιριστές - Διατροφή
Άσκηση - Φυσιολογικές απόψεις
Οξειδωτικό στρες
Αντιοξειδωτικά

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2014-03-10


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)