Η Μεσογειακή διατροφή και η σχέση της με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνο του μαστού

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2005 (EL)
Η Μεσογειακή διατροφή και η σχέση της με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνο του μαστού

Πολάκη, Έλενα

Mε 1 εκατομμύριο νέες υποθέσεις στον κόσμο κάθε έτος, o καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή ασθένεια στις γυναίκες και η κύρια αιτία θνησιμότητας καρκίνου στις γυναίκες ανά τον κόσμο. Οι εντυπωσιακές γεωγραφικές διάφορες στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού μπορεί να οφείλονται σε διαφορές στον τρόπο ζωής μεταξύ των πληθυσμών ή σε περιβαλλοντικές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. Το 1983 η Ακαδημία Επιστήμων των Ηνωμένων Πολιτειών συμπέρανε ότι, μετά το κάπνισμα, η διατροφή ήταν η πιο σημαντική αιτία εμφάνισης καρκίνου. Η Μεσογειακή διατροφή είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή σε μονοακόρεστα, ένα γεγονός το οποίο εν μέρει μπορεί να εξηγήσει τα χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων και καρκίνου που εμφανίζονται στη ‘λεκάνη’ της μεσόγειου. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει οκτώ παραμέτρους :1) υψηλή αναλογία μονοακόρεστων/κορεσμένων λιπαρών οξέων, 2) μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, 3) μεγάλη κατανάλωση οσπρίων ,4) μεγάλη κατανάλωση δημητριακών (ιδιαίτερα ψωμί) ,5) μεγάλη κατανάλωση φρούτων ,6) μεγάλη κατανάλωση λαχανικών ,7) μικρή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος και 8) μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ακόμα, κι αν ο ακριβής ρόλος των αντιοξειδωτικών στη μεσογειακή διατροφή δεν έχει ακόμη καθοριστεί πλήρως, τα στοιχεία από τις μελέτες παρατήρησης, είναι αρκετά ισχυρά να ενισχύσουν την πεποίθηση ότι μια διατροφή χαμηλή στο κορεσμένο λίπος και το αλκοόλ και πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά, όπως η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, συνδέεται με το χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Μερικά επιδημιολογικά και σαφή πειραματικά στοιχεία έχουν συνδέσει μια υψηλή διατροφική πρόσληψη ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ειδικά σε συνδυασμό με μια χαμηλή πρόσληψη ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων με αυξανόμενο κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού. Για αιώνες, το ελαιόλαδο είναι στην Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες γνωστό για τις θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητές του. Τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης ελαιολάδου θεωρούνται ξεχωριστό χαρακτηριστικό της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Δεν έχει προστατευτική επίδραση μόνο κατα του καρκίνου του μαστού, αλλά μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα από τις καρδιακές παθήσεις, λόγω των υψηλών επιπέδων του σε λιπαρά οξέα και πολυφαινολικες ενώσεις. Στην βιβλιογραφική ανάδρομη, βρέθηκαν αρκετά στοιχεία που να συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όμως περισσότερες έρευνες πρέπει να γίνουν για την ακριβέστερη κατανόηση του ρόλου της διατροφής στην εμφάνιση του καρκίνου.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Μεσογειακή δίαιτα
Mediterranean diet
Breast - Cancer
Μαστός - Καρκίνος

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2005


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.