Η Μεσογειακή διατροφή και η σχέση της με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνο του μαστού

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Library and Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2005 (EN)

Η Μεσογειακή διατροφή και η σχέση της με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνο του μαστού

Πολάκη, Έλενα

Mε 1 εκατομμύριο νέες υποθέσεις στον κόσμο κάθε έτος, o καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή ασθένεια στις γυναίκες και η κύρια αιτία θνησιμότητας καρκίνου στις γυναίκες ανά τον κόσμο. Οι εντυπωσιακές γεωγραφικές διάφορες στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού μπορεί να οφείλονται σε διαφορές στον τρόπο ζωής μεταξύ των πληθυσμών ή σε περιβαλλοντικές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. Το 1983 η Ακαδημία Επιστήμων των Ηνωμένων Πολιτειών συμπέρανε ότι, μετά το κάπνισμα, η διατροφή ήταν η πιο σημαντική αιτία εμφάνισης καρκίνου. Η Μεσογειακή διατροφή είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή σε μονοακόρεστα, ένα γεγονός το οποίο εν μέρει μπορεί να εξηγήσει τα χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων και καρκίνου που εμφανίζονται στη ‘λεκάνη’ της μεσόγειου. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει οκτώ παραμέτρους :1) υψηλή αναλογία μονοακόρεστων/κορεσμένων λιπαρών οξέων, 2) μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, 3) μεγάλη κατανάλωση οσπρίων ,4) μεγάλη κατανάλωση δημητριακών (ιδιαίτερα ψωμί) ,5) μεγάλη κατανάλωση φρούτων ,6) μεγάλη κατανάλωση λαχανικών ,7) μικρή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος και 8) μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ακόμα, κι αν ο ακριβής ρόλος των αντιοξειδωτικών στη μεσογειακή διατροφή δεν έχει ακόμη καθοριστεί πλήρως, τα στοιχεία από τις μελέτες παρατήρησης, είναι αρκετά ισχυρά να ενισχύσουν την πεποίθηση ότι μια διατροφή χαμηλή στο κορεσμένο λίπος και το αλκοόλ και πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά, όπως η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, συνδέεται με το χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Μερικά επιδημιολογικά και σαφή πειραματικά στοιχεία έχουν συνδέσει μια υψηλή διατροφική πρόσληψη ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ειδικά σε συνδυασμό με μια χαμηλή πρόσληψη ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων με αυξανόμενο κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού. Για αιώνες, το ελαιόλαδο είναι στην Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες γνωστό για τις θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητές του. Τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης ελαιολάδου θεωρούνται ξεχωριστό χαρακτηριστικό της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Δεν έχει προστατευτική επίδραση μόνο κατα του καρκίνου του μαστού, αλλά μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα από τις καρδιακές παθήσεις, λόγω των υψηλών επιπέδων του σε λιπαρά οξέα και πολυφαινολικες ενώσεις. Στην βιβλιογραφική ανάδρομη, βρέθηκαν αρκετά στοιχεία που να συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όμως περισσότερες έρευνες πρέπει να γίνουν για την ακριβέστερη κατανόηση του ρόλου της διατροφής στην εμφάνιση του καρκίνου.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Μεσογειακή δίαιτα
Μαστός - Καρκίνος


2005


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)