Vulnerability and Risk of archaeological sites to geological – geomorphological processes

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2015 (EL)

Τρωτότητα και Διακινδύνευση Αρχαιολογικών θέσεων σε γεωλογικές – γεωμορφολογικές διεργασίες
Vulnerability and Risk of archaeological sites to geological – geomorphological processes

Μίνου-Μινοπούλου, Δέσποινα

Η παρούσα διατριβή αποτελεί μια προσέγγιση των φυσικών επιστημών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που στηρίζεται στο εννοιολογικό πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισης διακινδύνευσης καταστροφών όπως αυτό προτείνεται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια καινοτόμος μεθοδολογία για την εκτίμηση της τρωτότητας και διακινδύνευσης αρχαιολογικών θέσεων στον σεισμικό κίνδυνο και στις δευτερογενείς γεωλογικές και γεωμορφολογικές διεργασίες γνωστές ως Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Σεισμών, αναπτύσσεται και εξετάζεται σε 16 επιλεγμένες αρχαιολογικές θέσεις στην Ελλάδα. Η προτεινόμενη μεθοδολογία βασίστηκε στην συλλογή ποιοτικών στοιχείων κατά τις εργασίες υπαίθρου και αποτελείται από μια αιτιοκρατική αρχαιοσεισμολογική προσέγγιση για την εκτίμηση σεισμικού κινδύνου και μια ημι‐ποσοτική εκτίμηση τρωτότητας μέσω δεικτών. Η διακινδύνευση εκφράζεται από την σχέση ανάμεσα στον σεισμικό κίνδυνο και την τρωτότητα των στοιχείων υπό διακινδύνευση και η εκτίμηση πραγματοποιείται αιτιοκρατικά για τρία επιλεγμένα σενάρια μακροσεισμικής έντασης. Η μέθοδος αποτελεί μια ημι‐ποσοτική προσέγγιση σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο με στόχο την αναγνώριση των αιτιών της διακινδύνευσης και την πρόταση των απαραίτητων μέτρων μετριασμού για την μείωση της. Η μελέτη είναι ενδεικτική της υψηλής διακινδύνευσης που χαρακτηρίζει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας σε μελλοντικά σεισμικά συμβάντα. Τα υψηλά επίπεδα διακινδύνευσης σε συνδυασμό με ανεπαρκείς πρακτικές διαχείρισης της τονίζουν την αναγκαιότητα για άμεση και αποτελεσματική νομοθεσία και μέτρα, πρωτίστως σε διοικητικό επίπεδο. Μέσω της εφαρμογής της μεθοδολογίας και ιεράρχησης των αρχαιολογικών θέσεων για τα απαραίτητα μέτρα μετριασμού το Υπουργείο θα συμβάλλει στο μέγιστο δυνατό στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα επενδυτικά οφέλη πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής φύσεως.

thesis
Διδακτορική Διατριβή (EL)
Doctoral Dissertation (EN)

τρωτότητα
γεωαρχαιολογία
διακινδύνευση
Αρχαιοσεισμολογία
πολιτιστική κληρονομιά


2015-11-12


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.