Σχέση δεικτών μεταβολικού συνδρόμου με τα επίπεδα βιταμίνης D ορου σε παιδιά σχολικής ηλικίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Σχέση δεικτών μεταβολικού συνδρόμου με τα επίπεδα βιταμίνης D ορου σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Χρυσάφη, Μαρία

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D, του μεταβολικού συνδρόμου και των παραμέτρων του σε παιδιά σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα.Η παρούσα συγχρονική επιδημιολογική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.116 παιδιών ηλικίας 9 - 13 ετών από τέσσερις νομούς της ελληνικής επικράτειας. Για τη διερεύνηση της παρούσας ερευνητικής υπόθεσης, πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας των παιδιών, ανθρωπομετρήσεις, κλινική εξέταση και αιματολογικές αναλύσεις. Η επάρκεια βιταμίνης D ορίστηκε ως συγκέντρωση 25-υδροξυ-βιταμίνης D ≥75 nmol/L. Ο ορισμός του International Diabetes Federation χρησιμοποιήθηκε για την ανίχνευση παιδιών με Μεταβολικό Σύνδρομο. Για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της έλλειψης ή/και ανεπάρκειας βιταμίνης D του Μεταβολικού Συνδρόμου και των παραμέτρων του, πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές λογιστικές παλινδρομήσεις μετά από διόρθωση για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.Ο επιπολασμός της ανεπάρκειας της βιταμίνης D στο δείγμα βρέθηκε 97,9%, με σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό στα κορίτσια σε σύγκριση με τα αγόρια. Ο επιπολασμός του Μεταβολικού Συνδρόμου ήταν 4,9%. Δε βρέθηκε στατιστικώς σημαντική διαφοροποίηση του επιπολασμού του Μεταβολικού Συνδρόμου μεταξύ παιδιών με διαφορετικά επίπεδα βιταμίνης D. Εντούτοις, η πιθανότητα εμφάνισης υπερχοληστερολαιμίας βρέθηκε να είναι σημαντικά μικρότερη στα παιδιά με έλλειψη βιταμίνης D σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παιδιά. Αντίθετα, οι πιθανότητες εμφάνισης διαστολικής υπέρτασης βρέθηκαν να αυξάνονται κατά 45% (p=0,026). Ο επιπολασμός ανεπάρκειας και έλλειψης βιταμίνης D στα παιδιά σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα είναι σε υψηλά επίπεδα και η έλλειψη βιταμίνης D φαίνεται να συσχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαστολικής υπέρτασης. Πιθανώς επηρεάζει και το μεταβολισμό των λιπιδίων στον οργανισμό.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

υποβιταμίνωση D
Μεταβολικό Σύνδρομο
υπερχοληστερολαιμία
υπέρταση
παιδιά

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2015-07-06


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.