Αντιοξειδωτικά σε ελληνικές μπύρες

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Library and Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2015 (EN)

Αντιοξειδωτικά σε ελληνικές μπύρες

Μαυρίκου, Γεωργία Μαρία Κ.

Η μπύρα είναι ένα πολύ κοινό αλκοολούχο ποτό από την αρχαία Αίγυπτο και Μεσοποταμία. Η μπύρα περιέχει υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα, βιταμίνες, αμινοξέα και φαινολικά συστατικά. Τα φαινολικά συστατικά εμπλέκονται σε μηχανισμούς που δρουν προστατευτικά έναντι διαφόρων παθολογικών καταστάσεων. Στην βιβλιογραφία δεν υπάρχουν δεδομένα για το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες ελληνικών μπυρών. Με σκοπό να καλυφθεί αυτό το ερευνητικό κενό προσδιορίσθηκαν τα φαινολικά αντιοξειδωτικά και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες 31 δειγμάτων μπύρας από ελληνικές μικροζυθοποιίες. Το TPC προσδιορίστηκε με την μέθοδο Folin-Ciocaleu και οι συγκεντρώσεις των φαινολικών συστατικών κυμάνθηκαν από 196 ± 18,6 έως 783,3 ± 134,3 mg Gallic Acid Equivalents (GAE)/L. Η αντιοξειδωτική δράση εκτιμήθηκε με τη μέτρηση της ικανότητας δέσμευσης της ελεύθερης ρίζας DPPH• και με την μέτρηση της αναγωγικής δύναμης μέσω της μεθόδου FRAP. H ικανότητα των δειγμάτων μπύρας να δεσμεύουν την ελεύθερη ρίζα DPPH• κυμάνθηκε από 60,2 ± 6,2 έως 406,7 ± 1,9 mg Trolox Equivalents (TE)/L. Αντίστοιχα οι μπύρες παρουσίασαν αναγωγική ικανότητα, η οποία κυμάνθηκε μεταξύ 52,5 ± 1,67 έως 172,3 ± 3,0 mg Ascorbic Acid Equivalents (AAE)/ L μπύρας. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι δοκιμές FRAP, TPC και DPPH παρουσίασαν πολύ ισχυρές θετικές γραμμικές συσχετίσεις (0,874 έως 0,914, p = 0,001). H πλειονότητα (>90%) των μπυρών εμφανίζουν αντιαθηρογόνες ιδιότητες, επιμηκύνοντας το χρόνο επαγωγής της οξείδωσης των λιποπρωτεϊνών του ορού in vitro. Η ικανότητα των δειγμάτων μπύρας να αναστέλλουν την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών του ορού εμφάνισε μέτρια έως ισχυρή θετική γραμμική συσχέτιση με τα FRAP, DPPH και TPC (0,467 έως 0,601 , p <0,05).

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

αντιοξειδωτικό περιεχόμενο
φαινολικά συστατικά
Μπύρες
αντιαθηρογόνες ιδιότητες
αντιοξειδωτικές ιδιότητες


2015-07-23


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)