Η οικονομική επιβάρυνση της Δίαιτας Ελεύθερης Γλουτένης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Η οικονομική επιβάρυνση της Δίαιτας Ελεύθερης Γλουτένης

Παναγιώτου, Σταματίνα

Η κοιλιοκάκη είναι μία αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής της είναι η διά βίου συμμόρφωση σε μία Δίαιτα Ελεύθερη Γλουτένης (ΔΕΓ), η οποία εμφανίζει διάφορες δυσκολίες στην εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού της κόστους. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η σύγκριση του κόστους των προϊόντων ελεύθερων γλουτένης (ΠΕΓ) των σουπερμάρκετ και των φαρμακείων, με το κόστος των αντίστοιχων συμβατικών προϊόντων, καθώς επίσης και ο υπολογισμός του χρηματικού ποσού με το οποίο επιβαρύνονται εβδομαδιαία τα άτομα που ακολουθούν μία ΔΕΓ, σε σύγκριση με τα άτομα που ακολουθούν μία ελεύθερη δίαιτα. Στα πλαίσια της έρευνας που διεξήχθη, συλλέχθηκαν οι τιμές των ΠΕΓ και των αντίστοιχων συμβατικών προϊόντων από τέσσερις αλυσίδες σουπερμάρκετ. Οι τιμές των ΠΕΓ των φαρμακείων λήφθηκαν από τη λίστα που έχει εκδοθεί από τους ασφαλιστικούς φορείς. Οι τιμές όλων των προϊόντων συγκρίθηκαν μεταξύ τους. Στη συνέχεια σχεδιάστηκαν τρία εβδομαδιαία διαιτολόγια (για παιδί, έφηβο και ενήλικα), για τα οποία υπολογίστηκε το εβδομαδιαίο κόστος των τροφίμων που περιέχουν γλουτένη, καθώς και των αντίστοιχων ΠΕΓ, τόσο από τα σουπερμάρκετ όσο και από το φαρμακείο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, προκύπτει ότι τα ΠΕΓ της ελληνικής αγοράς είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα συμβατικά προϊόντα. Επιπλέον, προκύπτει ότι τα ΠΕΓ των φαρμακείων είναι κατά κανόνα ακριβότερα από τα αντίστοιχα των σουπερμάρκετ. Τέλος, αποδεικνύεται πως η μηνιαία αποζημίωση που δίνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς για την αγορά ΠΕΓ είναι ικανή να καλύψει το επιπλέον κόστος της ΔΕΓ.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης
οικονομική επιβάρυνση
κοιλιοκάκη
κόστος
Διαιτητική θεραπεία
προϊόντα ελεύθερα γλουτένης

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2015-07-17


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.