Αξιολόγηση της επίδρασης διαφορετικής σύστασης πρωινού γεύματος στο αίσθημα πείνας και κορεσμού και στην κατανάλωση ενδιάμεσου γεύματος σε παιδιά και εφήβους
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Αξιολόγηση της επίδρασης διαφορετικής σύστασης πρωινού γεύματος στο αίσθημα πείνας και κορεσμού και στην κατανάλωση ενδιάμεσου γεύματος σε παιδιά και εφήβους
Σκλαβενίτη, Δήμητρα
Εισαγωγή: Τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας καθιστούν αναγκαία την μελέτη των μηχανισμών ρύθμισης της όρεξης. Η κατανάλωση πρωινού φαίνεται να συσχετίζεται αρνητικά με την εμφάνιση παχυσαρκίας. Επιπλέον η κατανάλωση ή μη πρωινού, αλλά και η σύσταση αυτού φαίνεται να σχετίζεται με τη ρύθμιση της όρεξης.Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αξιολόγηση της επίδρασης διαφορετικής σύστασης πρωινού γεύματος στο αίσθημα πείνας και κορεσμού και στην κατανάλωση ενδιάμεσου γεύματος σε παιδιά και εφήβους.Μεθοδολογία: Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, διασταυρούμενη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 128 άτομα. Αξιολογήθηκε το αίσθημα κορεσμού, έπειτα από την κατανάλωση τεσσάρων πρωινών-ροφημάτων διαφορετικής σύστασης σε πρωτεΐνες (15% ή 30%) και θερμίδες, για διάστημα δύο ωρών και για κάθε 30’. Τα τέσσερα ροφήματα ήταν: 1(υψηλού θερμιδικού-πρωτεϊνικού περιεχόμενο)(HC-HP), 2(υψηλού θερμιδικού-χαμηλού πρωτεϊνικού περιεχομένου)(HC-LP), 3(χαμηλού θερμιδικού-υψηλού πρωτεϊνικού περιεχομένου)(LC-HP) και 4(χαμηλού θερμιδικού-πρωτεϊνικού περιεχομένου)(LC-LP). Τέλος αξιολογήθηκε η ad-libitum καταναλισκόμενη ποσότητα δεκατιανού.Αποτελέσματα: Μετά την κατανάλωση των ροφημάτων 1 και 4 δεν παρατηρήθηκε μεταβολή στο αίσθημα κορεσμού. Αύξηση κατά 0.43(0.13,0.73) παρατηρήθηκε μετά το ρόφημα 2 και κατά 0.51(0.20, 0.81) μετά το ρόφημα 3. Μεταξύ των ροφημάτων δεν παρατηρήθηκαν διαφορές (p=0.506). Δεν βρέθηκε διαφορά στην καταναλισκόμενη ποσότητα δεκατιανού μετά τα τέσσερα ροφήματα. Ωστόσο φάνηκε ότι η κατανάλωση τροφίμων στα παιδιά ήταν υψηλότερη στα κορίτσια, ενώ στους εφήβους στα αγόρια. Τέλος στα αγόρια η κατανάλωση ήταν υψηλότερη στα υπέρβαρα-παχύσαρκα άτομα, ενώ στα κορίτσια (συνολικά, παιδικής ηλικίας) στα νορμοβαρή.Συμπέρασμα: Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στο αίσθημα κορεσμού και στην καταναλισκόμενη ποσότητα στο ενδιάμεσο γεύμα μεταξύ των τεσσάρων ροφημάτων. Διαφορές εντοπίστηκαν στην καταναλισκόμενη ποσότητα μεταξύ αγοριών-κοριτσιών, και νορμοβαρών-υπέρβαρων/παχύσαρκων.
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.