Σχεδιασμός και εφαρμογή προγράμματος διατροφικής παρέμβασης σε αθλητές

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)
Σχεδιασμός και εφαρμογή προγράμματος διατροφικής παρέμβασης σε αθλητές

Ρέντα, Ελισάβετ

Γενικά: Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης αλλά και στην προαγωγή της υγείας των αθλητών. Όμως, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στον τομέα αυτό, οι διατροφικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στις ιδιαίτερες αυτές ομάδες του πληθυσμού είναι ελάχιστες. Στόχος: Στόχος της μελέτης ήταν η εφαρμογή ενός προγράμματος διατροφικής παρέμβασης σε αθλητές για τη βελτίωση των διατροφικών τους συνηθειών. Συμμετέχοντες: Το δείγμα της παρέμβασης ήταν 40 άνδρες επαγγελματίες αθλητές υδατοσφαίρισης που χωρίστηκαν τυχαία στην ομάδα ελέγχου και στην ομάδα παρέμβασης που αποτελούνταν από 24 (ηλικία: 25±4 έτη, ύψος: 1.85±0.04 m, βάρος: 89.2±5.5 kg) και 16 (ηλικία: 26±4 έτη, ύψος: 1.87±0.04 m, βάρος: 90.9±5.7 kg) άτομα αντίστοιχα. Μέθοδοι: Η παρέμβαση είχε διάρκεια 7 μήνες και περιλάμβανε μια αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης και των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης και για τις δύο ομάδες, μία διάλεξη και μία συνάντηση με διαιτολόγο για την ομάδα παρέμβασης. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε μία ανάκληση 24ώρου, ένα FFQ, ένα φυλλάδιο με εξατομικευμένες και ένα φυλλάδιο με γενικές γραπτές οδηγίες σχετικά με τη διατροφή τους. Αποτελέσματα: Από τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων βρέθηκε ότι αυξήθηκε η ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων (πριν: 369.3±124.9 g, μετά: 476.1±203.3 g, p<0.05) μειώθηκε η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης (πριν: 19.6±4.7% της ενεργειακής πρόσληψης, μετά: 15.9±3.7% της ενεργειακής πρόσληψης, p<0.05), αυξήθηκε η ημερήσια πρόσληψη μερίδων δημητριακών (πριν: 5.2±4.5 μερίδες, μετά: 9.6±3.7 μερίδες, p<0.05), λαχανικών (πριν: 2.4±1.5 μερίδες, μετά: 4.9±3.7 μερίδες, p<0.05), φρούτων (πριν: 3.1±2.7 μερίδες, μετά: 5.4±3.8 μερίδες, p<0.05), κοτόπουλου (πριν: 1.2±0.5 μερίδες, μετά: 2.7±2.3 μερίδες, p<0.05), ψαριού (πριν: 0.4±0.3 μερίδες, μετά: 1±1.1 μερίδες, p<0.05), και κόκκινου κρέατος (πριν: 1.8±1.0, μετά: 4.3±2.6 μερίδες, p<0.05) μόνο από την ομάδα παρέμβασης. Συμπεράσματα: Παρόλο που το πρωτόκολλο της παρέμβασης ήταν σύντομο και απλό, είχαμε σημαντικά αποτελέσματα.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Αθλητές - Διατροφή
Athletes - Nutrition
Διατροφικές συνήθειες - Αθλητές
Food habits - Athletes

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2007-12-04


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.