Σχεδιασμός και εφαρμογή προγράμματος διατροφικής παρέμβασης σε αθλητές

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2007 (EN)
Σχεδιασμός και εφαρμογή προγράμματος διατροφικής παρέμβασης σε αθλητές

Ρέντα, Ελισάβετ

Γενικά: Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης αλλά και στην προαγωγή της υγείας των αθλητών. Όμως, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στον τομέα αυτό, οι διατροφικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στις ιδιαίτερες αυτές ομάδες του πληθυσμού είναι ελάχιστες. Στόχος: Στόχος της μελέτης ήταν η εφαρμογή ενός προγράμματος διατροφικής παρέμβασης σε αθλητές για τη βελτίωση των διατροφικών τους συνηθειών. Συμμετέχοντες: Το δείγμα της παρέμβασης ήταν 40 άνδρες επαγγελματίες αθλητές υδατοσφαίρισης που χωρίστηκαν τυχαία στην ομάδα ελέγχου και στην ομάδα παρέμβασης που αποτελούνταν από 24 (ηλικία: 25±4 έτη, ύψος: 1.85±0.04 m, βάρος: 89.2±5.5 kg) και 16 (ηλικία: 26±4 έτη, ύψος: 1.87±0.04 m, βάρος: 90.9±5.7 kg) άτομα αντίστοιχα. Μέθοδοι: Η παρέμβαση είχε διάρκεια 7 μήνες και περιλάμβανε μια αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης και των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης και για τις δύο ομάδες, μία διάλεξη και μία συνάντηση με διαιτολόγο για την ομάδα παρέμβασης. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε μία ανάκληση 24ώρου, ένα FFQ, ένα φυλλάδιο με εξατομικευμένες και ένα φυλλάδιο με γενικές γραπτές οδηγίες σχετικά με τη διατροφή τους. Αποτελέσματα: Από τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων βρέθηκε ότι αυξήθηκε η ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων (πριν: 369.3±124.9 g, μετά: 476.1±203.3 g, p<0.05) μειώθηκε η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης (πριν: 19.6±4.7% της ενεργειακής πρόσληψης, μετά: 15.9±3.7% της ενεργειακής πρόσληψης, p<0.05), αυξήθηκε η ημερήσια πρόσληψη μερίδων δημητριακών (πριν: 5.2±4.5 μερίδες, μετά: 9.6±3.7 μερίδες, p<0.05), λαχανικών (πριν: 2.4±1.5 μερίδες, μετά: 4.9±3.7 μερίδες, p<0.05), φρούτων (πριν: 3.1±2.7 μερίδες, μετά: 5.4±3.8 μερίδες, p<0.05), κοτόπουλου (πριν: 1.2±0.5 μερίδες, μετά: 2.7±2.3 μερίδες, p<0.05), ψαριού (πριν: 0.4±0.3 μερίδες, μετά: 1±1.1 μερίδες, p<0.05), και κόκκινου κρέατος (πριν: 1.8±1.0, μετά: 4.3±2.6 μερίδες, p<0.05) μόνο από την ομάδα παρέμβασης. Συμπεράσματα: Παρόλο που το πρωτόκολλο της παρέμβασης ήταν σύντομο και απλό, είχαμε σημαντικά αποτελέσματα.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Αθλητές - Διατροφή
Athletes - Nutrition
Διατροφικές συνήθειες - Αθλητές
Food habits - Athletes

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2007-12-04


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)