Διερεύνηση των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον: η περίπτωση του Νομού Ηλείας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2010 (EL)

Διερεύνηση των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον: η περίπτωση του Νομού Ηλείας

Ρήγα, Χρυσούλα

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα από τα πλέον σημαντικά φυσικά φαινόμενα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα ελληνικά οικοσυστήματα. Αποτελούν δε, την πιο σοβαρή απειλή των ελληνικών δασών κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό οφείλεται στο ιδιαίτερα παρατεταμένο ξηρό και ζεστό καλοκαίρι που επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και στους πολύ ισχυρούς ανέμους που εμφανίζονται την συγκεκριμένη περίοδο. Για αυτούς τους λόγους, οι δασικές πυρκαγιές εδώ και δεκαετίες αποτελούν φαινόμενο έρευνας και μελέτης. Κάθε χρόνο το κόστος το οποίο προκύπτει από το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών, αυξάνεται δραματικά και φυσικά, δεν περιορίζεται η αποτίμησή του αποκλειστικά σε οικονομικές μονάδες. Οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου φαινομένου, σχετίζεται με την οικονομία, την υγεία και την επιδείνωση της ποιότητας του περιβάλλοντος. Η χώρα μας το έτος 2007 επλήγη από τις μεγαλύτερες σε έκταση και μέγεθος πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών Κυρίως στον Νομό Ηλείας εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές, τον μήνα Αύγουστο, κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις του Νομού. Στη παρούσα μελέτη εξετάζονται οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή την περίοδο που ξέσπασε η πυρκαγιά και η απόκριση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην βίαιη αλλαγή χρήσης γης. Η μεθοδολογία της συγκεκριμένης μελέτης βασίστηκε στην επεξεργασία πρωτογενών μετρητικών δεδομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ). Οι πληροφορίες αυτές συλλέχθηκαν από το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών της εν λόγω περιοχής με σκοπό την κατασκευή χρονοσειρών κατά την περίοδο 1960-2009 (50 έτη). Με αυτόν τον τρόπο έγινε διερεύνηση της απόκρισης των συγκεκριμένων πυρκαγιών σε τρείς βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και η βροχόπτωση.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Forest fires - Greece - Eleia (Nome)
Πυρκαγιές - Ελλάδα - Ηλεία (Νομός)
Δάση και δασοπονία - Πυρκαγιές - Ελλάδα - Ηλεία (Νομός)
Fires - Greece - Eleia (Nome)


2010-11-26


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.