Πειρατεία στην ναυτιλία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2015 (EL)

Πειρατεία στην ναυτιλία

Μπαλατσού, Θωμαΐς

Διανύουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλά και τρομακτική εποχή στην παγκόσμια ιστορία. Μια περίοδο θυελλωδών συναισθημάτων και βαθιάς ανησυχίας, που υπόσχεται περισσότερη βία και τρομοκρατία. Τα νέα δε είδη απειλής καθορίζουν σημαντικά τις σχέσεις πάνω στον πλανήτη. Οι απειλές αυτές, όπως η τρομοκρατία και η σύγχρονη πειρατεία μπορούν να συγκριθούν με πόλεμο. Οι σύγχρονοι εχθροί στη θάλασσα είναι πλέον τρομοκράτες και παράνομοι που έχουν τη μορφή λαθρεμπόρων, πειρατών, φανατικών θρησκευτικών ομάδων και των κάθε είδους έκνομων ομάδων που αποδεικνύονται ιδιαίτερα τρομακτικές, επικίνδυνες και αποτελεσματικές στην επαχθή δραστηριότητά τους. Η πειρατεία μετά από δυο αιώνες συνεχούς συρρίκνωσης, γνωρίζει μια νέα άνθηση, ιδιαίτερα στις θάλασσες της Νοτιοανατολικής Ασίας και ειδικά στην περιοχή ανοικτά των ακτών της Σομαλίας και στον Κόλπο του Άντεν. Ωστόσο νέα «εστία» πειρατείας κατά πλοίων αρχίζει να γίνεται τα τελευταία χρόνια και ο κόλπος της Γουινέας με μια ανησυχητική αύξηση των πειρατικών επιθέσεων. Η εργασία λοιπόν, ασχολείται με τη φύση και την απειλή της πειρατείας στη θάλασσα και πιο συγκεκριμένα θα μελετήσει την πειρατεία στις περιοχές της Σομαλίας και της Νιγηρίας. Στα πρώτα κεφάλαια θα γίνει αναφορά σε ιστορικά στοιχεία, χαρακτηριστικά του φαινομένου, αιτίες και αποτελέσματα και στη συνέχεια στο κύριο κεφάλαιο της εργασίας, θα μελετήσουμε το φαινόμενο, όπως προείπαμε και παραπάνω, στις περιοχές της Νιγηρίας και της Σομαλίας τονίζοντας τους λόγους που καθιστά τις δυο αυτές περιοχές τις πιο επικίνδυνες, τις διάφορες τακτικές που ακολουθούν σε μια πειρατεία, τις επιπτώσεις που έχουν στην περιοχή κλπ. Τέλος, θα αναφερθούμε και σε περιστατικά πειρατείας που έλαβαν χώρα στις περιοχές αυτές.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Στενό Malaka
EUNAVFOR
ISPS
Σομαλία
UNCLOS
ΙΜΟ
Αλ Κάιντα
ΥΑΛΕ
SOLAS
CSO 9/11
Κόλπος της Γουινέας
Terra nullius
διεθνή ύδατα
Οσάμα Μπιν Λάντεν
BMP
Σύμβαση της Γενεύης
αεροπειρατεία
τρομοκρατία
Κόλπος του Άντεν
Πειρατεία
SSO
ένοπλη ληστεία
CTF
πειρατική επίθεση
της Σιγκαπούρης
Νιγηρία
ΝΑΤΟ
παράνομη επιβίβαση


2015-02-03


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.