In vivo ευεργετικές δράσεις φυσικού προϊόντος στην υγεία του ανθρώπου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

In vivo ευεργετικές δράσεις φυσικού προϊόντος στην υγεία του ανθρώπου

Δαλάκογλου, Μαρία

Η μαστίχα Χίου, αποτελεί ένα ελληνικό φυσικό προϊόν που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα λόγω των ευεργετικών της επιδράσεων στην υγεία του ανθρώπου.Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η ανίχνευση συστατικών της ΜΧ στο πλάσμα υγιών εθελοντών καθώς και η αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής δύναμης του ορού ύστερα από την πρόσληψη ΜΧ. Στη μελέτη συμμετείχαν 17 εθελοντές, οι οποίοι ακολούθησαν διατροφή χαμηλή σε αντιοξειδωτικά για 5 ημέρες, πριν την έναρξη της δοκιμής. Έπειτα, έλαβαν από στόματος 10g φυσικής ΜΧ με τη μορφή εναιωρήματος σε νερό. Πραγματοποιήθηκε αιμοληψία στους χρόνους 0, 0.5, 1, 2, 4, 6, και 24 ώρες μετά την κατανάλωση. Στα δείγματα του πλάσματος πραγματοποιήθηκε ανίχνευση του ολεανολικού οξέος με GC- MS. Στα δείγματα του ορού μετρήθηκαν η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα του ορού με προσθήκη θειικού χαλκού (CuSO4), καθώς και τα επίπεδα της oxLDL με την τεχνική της sandwich ELISA.Ανιχνεύθηκε αύξηση του ολεανολικού και του ουρσολικού οξέος στο πλάσμα των εθελοντών, από την 1η ώρα μετά την κατανάλωση μαστίχας. Στατιστικά σημαντική βρέθηκε η αύξηση της αντίστασης του ορού στην οξείδωση από την 4η ώρα, με μέγιστη αντίσταση στις 6 ώρες μετά την πρόσληψη μαστίχας Χίου. Η αύξηση αυτή παρέμεινε στατιστικά σημαντική ακόμα και 24 ώρες μετά την πρόσληψη. Σε συμφωνία είναι και η μέτρηση των επιπέδων της oxLDL στο πλάσμα η οποία έδειξε μέγιστη μείωση επίσης 6 ώρες μετά την πρόσληψη. Συμπερασματικά, η μαστίχα Χίου έχει in vivo αντιοξειδωτική δράση, η οποία πιθανότατα οφείλεται στη διάθεση των τερπενίων της μαστίχας, όπως το ολεανολικό οξύ, στην κυκλοφορία κατόπιν πρόσληψής της.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Μαστίχα Χίου
ολεανολικό οξύ
κλινική δοκιμή
οξειδωτικό στρες


2016-02-24


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.