Διαχείριση ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων στα σχολικά κυλικεία
Ρουμπή, Κυριακή
Από τη μέχρι στιγμής βιβλιογραφία που μελετήθηκε, ανακτήθηκε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τη διαχείριση ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων στα κυλικεία. Παρ’ όλα αυτά ήταν λίγα τα δεδομένα που αφορούσαν σε σχολικά κυλικεία. Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκε ο βαθμός στον οποίο τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων σε σχέση με το προσωπικό του κυλικείου, τον εξοπλισμό του, τα υλικά που χρησιμοποιεί, τις μεθόδους και τον περιβάλλοντα χώρο αυτού, σε σχολικά κυλικεία του νομού Αττικής. Η συλλογή των πληροφοριών έγινε μέσω ενός ερωτηματολογίου, ενώ τη διαδικασία ακολούθησε η εισαγωγή και η επεξεργασία των πληροφοριών με στατιστικό πρόγραμμα από το οποίο προέκυψαν τα αποτελέσματα της μελέτης. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για το βαθμό στο οποίο διασφαλίζονται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων στα σχολικά κυλικεία. Έτσι, γίνεται εφικτό να τεθούν οι βάσεις για βελτιστοποίηση της παρούσας κατάστασης, δεδομένης της ζωτικής σημασίας που κατέχει η διατροφή στην παιδική ηλικία και τα αντίκτυπο που έχει στην ενήλικη ζωή.