Αξιολόγηση της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας σε παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (ΣΔ1)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Αξιολόγηση της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας σε παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (ΣΔ1)

Σαμαρά, Ελένη Νίκη

Θεωρητικό Υπόβαθρο: Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια επίπτωση του ΣΔ1 αυξάνεται κατά 3% ανά έτος. Η δίαιτα και η άσκηση αποτελούν απαραίτητες συνιστώσες στην αντιμετώπιση του. Ερευνητικά κενά και Σκοπός: Οι έρευνες σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση παιδιών με ΣΔ1 στις χώρες της Μεσογείου και ειδικότερα στην Ελλάδα είναι ελάχιστες. Σκοπός της μελέτης είναι να διερευνήσει στην Ελλάδα, τη διατροφή και την φυσική δραστηριότητα παιδιών με ΣΔ1 καθώς και την επίδραση διαφόρων παραγόντων στον γλυκαιμικό έλεγχο αυτών. Μεθοδολογία: Το δείγμα αποτελείται από 46 παιδιά, εκ των οποίων τα 23 είχαν ΣΔ1 και τα 23 ήταν η ομάδα ελέγχου, εξομοιωμένη ως προς την ηλικία, το φύλο και το ΔΜΣ. Πάρθηκαν δύο ανακλήσεις 24ώρου για τη διαιτητική τους πρόσληψη και μία για τη σωματική τους δραστηριότητα. Αποτελέσματα: Τα παιδιά με διαβήτη είχαν θηλάσει για μικρότερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με τα υγιή συνομήλικα άτομα καταναλώνουν πιο σπάνια επεξεργασμένα δημητριακά, γλυκά, αναψυκτικά και χυμούς, τυριά πλούσια σε λιπαρά και πλήρη γαλακτοκομικά, ενώ καταναλώνουν πιο συχνά ελαιόλαδο μαζί με τα γεύματα τους. Επιπλέον, προσλαμβάνουν υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης και μικρότερο ποσοστό υδατανθράκων και κορεσμένων λιπαρών. Τέλος ο χρόνος φυσικής δραστηριότητας που δαπανούν είναι λιγότερος σε σχέση με την ομάδα ελέγχου ενώ ο χρόνος καθιστικών δραστηριοτήτων μεγαλύτερος. Συμπεράσματα: Η διατροφή των παιδιών με ΣΔ1 είναι πιο υγιεινή σε σχέση με των υγιών συνομήλικων ατόμων, χωρίς όμως να είναι πλήρως σε συμφωνία με τις διεθνείς συστάσεις. Επιπλέον, τα παιδιά με ΣΔ1 είναι λιγότερο δραστήρια σε σχέση με τα υγιή συνομήλικα άτομα.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

άσκηση
διατροφή
παιδιά
φυσική δραστηριότητα

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2016-03-09


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.