Ισοζύγιο ενέργειας και μεταβολές σωματικού βάρους κατά το θηλασμό: βιβλιογραφική ανασκόπηση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Ισοζύγιο ενέργειας και μεταβολές σωματικού βάρους κατά το θηλασμό: βιβλιογραφική ανασκόπηση

Κόντης, Ευάγγελος

Ο μητρικός θηλασμός είναι εξαιρετικής σημασίας, τόσο για το βρέφος, όσο και για τη μητέρα. Προωθείται και υποστηρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι συνιστούν να γίνεται αποκλειστικός θηλασμός του βρέφους για 6 μήνες και έπειτα να συνεχίζετε έως τους 12 μήνες συμπληρωματικά και παράλληλα με την εισαγωγή τροφών. Κατά το 1ο εξάμηνο του θηλασμού, οι περισσότεροι οργανισμοί συνιστούν αυξημένη πρόσληψη από τη θηλάζουσα μητέρα κατά 330-675 θερμίδες την ημέρα, ενώ κατά το 2ο εξάμηνο, συνιστάται η πρόσληψη 400-460 θερμίδων επιπλέον ανά ημέρα. Οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με τις μεταβολικές προσαρμογές για κάλυψη των αναγκών του θηλασμού δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο φαίνεται ότι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός, η τροφογενής θερμογένεση και η ενέργεια που δαπανάται σε φυσική δραστηριότητα, δε διαφέρει σημαντικά μεταξύ θηλαζουσών ή μη γυναικών. Αντίθετα, η ενέργεια που απαιτείται για το θηλασμό φαίνεται να προέρχεται από την κινητοποίηση των αποθηκών λίπους, την πρόσληψη τροφής και πιθανώς από τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης μέσω άσκησης σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο το ερώτημα χρήζει βαθύτερης μελέτης.Τέλος, φαίνεται ότι ο μητρικός θηλασμός βοηθά στη γρηγορότερη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα όταν διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες, και το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο σε γυναίκες που ξεκινούν την κύηση με χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους, ωστόσο περισσότερες μελέτες απαιτούνται για να διερευνηθεί η παραπάνω σχέση με σύγχρονη και προσεκτικά σχεδιασμένη μεθοδολογία.Από τα παραπάνω,φαίνεται ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να ενθαρρύνουν τις μητέρες να θηλάζουν τα βρέφη για τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής και να λαμβάνουν υπόψη ότι οι αποκλειστικά θηλάζουσες γυναίκες μπορούν να επανέλθουν στο βάρος τους πριν την εγκυμοσύνη, χωρίς απαραίτητα να ακολουθήσουν κάποια περιοριστική δίαιτα. Από την άλλη, πρέπει να υπενθυμίζεται στις γυναίκες ότι μπορούν να ακολουθούν έναν δραστήριο τρόπο ζωής, εξασφαλίζοντας έτσι ταχύτερη απώλεια σωματικού βάρους και λίπους. Με αυτό τον τρόπο, οι γυναίκες μπορούν να χάσουν τα επιπλέον κιλά της εγκυμοσύνης εκμεταλλευόμενες το φυσικό ενεργειακό κόστος της γαλουχίας.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Ισοζύγιο ενέργειας
θηλασμός
μεταβολές σωματικού βάρους

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2016-03-24


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.