Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς: Η Περίπτωση των Μεταβυζαντινών και Νεότερων Κοσμικών Μνημείων στην Αρκαδία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς: Η Περίπτωση των Μεταβυζαντινών και Νεότερων Κοσμικών Μνημείων στην Αρκαδία

Λάππα, Αλεξάνδρα

Αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής είναι η καταγραφή και παρουσίαση των μεταβυζαντινών και νεότερων κοσμικών μνημείων στην Αρκαδία, με σκοπό την προστασία, προβολή και ανάδειξή τους, καθώς και η εξεύρεση των κατάλληλων μεθόδων διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου. Τονίζεται, παράλληλα, η σημασία της ενσωμάτωσης της πολιτισμικής κληρονομιάς στη σύγχρονη ζωή ως ένα μέσο για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη και ως ένα εργαλείο για την τοπική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, διερευνάται η στάση των κατοίκων της Αρκαδίας σχετικά με την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου και την επιθυμία τους το πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής να συμβάλει στην ανάπτυξή της, αυξάνοντας την τουριστική ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητα του τόπου. Από την έρευνα προέκυψε ότι η Αρκαδία είναι μια περιοχή με μεγάλη ιστορία και πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά, η οποία της δίνει μια ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα. Διαθέτει πληθώρα μνημείων και τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην προβολή και ανάδειξη του τόπου, να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του, αλλά και να αποτελέσουν ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ζωής και των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Η έρευνα κατέδειξε, επίσης, ότι οι κάτοικοι της Αρκαδίας ενδιαφέρονται να βασιστεί η ανάπτυξη του τόπου τους στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς, καθώς διαβλέπουν προοπτικές οικονομικής εξέλιξης στον τομέα αυτό. Επιπλέον, υποστηρίζουν την προβολή του αρχιτεκτονικού πλούτου της περιοχής, ώστε να γίνει πόλος έλξης για τους επισκέπτες, συμβάλλοντας τόσο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, όσο και στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι ο πολιτιστικός τουρισμός συμβάλλει στην οικονομική και πολιτιστική βιωσιμότητα της περιοχής και της τοπικής κοινότητας.

thesis
Διδακτορική Διατριβή (EL)
Doctoral Dissertation (EN)

Πολιτισμική Kληρονομιά
Μνημεία - Ελλάδα - Αρκαδία
Μνημεία
Πολιτιστική κληρονομιά - Ελλάδα
Αρκαδία
Πολιτιστικός Τουρισμός
Τοπική Κοινωνία


2016-04-25


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.