Διαχείριση φυσικών καταστροφών και η σημασία της πληροφόρησης: η περίπτωση της νήσου Κεφαλληνίας το 2014

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2014 (EL)

Διαχείριση φυσικών καταστροφών και η σημασία της πληροφόρησης: η περίπτωση της νήσου Κεφαλληνίας το 2014

Λιάκου, Στεργιανή Κ.

Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στην περίπτωση της νήσου Κεφαλληνίας. Τα θέματα ανάλυσης είναι οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν την περιοχή, οι επιπτώσεις και η άμεση κινητοποίηση από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μέσα από τη σκοπιά της πληροφόρησης. Πιο συγκεκριμένα, η εργασία αποτελείται από τρία μέρη με πέντε κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφεται ο νησιωτικός χώρος της Κεφαλονιάς με γενικές πληροφορίες. Επίσης, γίνεται μια σύντομη αναφορά για τη σεισμικότητα που εμφανίζει το νησί. Στο δεύτερο κεφάλαιο καταγράφονται τα σεισμικά γεγονότα που έπληξαν το νησί από το μακρινό παρελθόν μέχρι σήμερα. Το σημαντικότερο όλων ήταν ο ισχυρός σεισμός το 1953, για τον οποίο γίνεται μια εκτίμηση του ιστορικού αυτού γεγονότος και παρουσιάζεται με δημοσιεύσεις Τύπου η πληροφόρηση εκείνης της εποχής. Στη συνέχεια, το τρίτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στην αναλυτική περιγραφή των σεισμών και τις επιπτώσεις για το 2014. Επομένως, τα δύο αυτά κεφάλαια περιλαμβάνονται στο δεύτερο μέρος της εργασίας που είναι σχετικό με τους σεισμούς στην Κεφαλονιά. Το τελευταίο μέρος της εργασίας εστιάζει στην πληροφόρηση σχετικά με τους σεισμούς το έτος 2014 και την κινητοποίηση στο νησί. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται η σημασία και ο ρόλος της πληροφόρησης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (Τύπος, δελτία ειδήσεων), οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων και λοιπών επιστημόνων, οι δηλώσεις των πολιτικών και οι απόψεις των κατοίκων για τους ισχυρούς σεισμούς που αποτελούσαν πρωτεύοντα θέματα επικαιρότητας κατά το μεσοδιάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Η κινητοποίηση κατά την έκτακτη κατάσταση στο νησί περιγράφεται στο πέμπτο κεφάλαιο. Συνοψίζοντας, στο παράρτημα που ακολουθεί, απεικονίζονται ορισμένες εικόνες καταστροφής από τον ιστορικό σεισμό του 1953.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

φυσικές καταστροφές
υπηρεσίες πληροφόρησης
Σεισμοί
Κεφαλληνία
διαχείριση έκτακτης ανάγκης


2014-09


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.