Το δάσος Καλομοίρας και η χαρτογραφική αποτύπωση των μονοπατιών του

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2015 (EL)

Το δάσος Καλομοίρας και η χαρτογραφική αποτύπωση των μονοπατιών του

Ντούμας, Γεώργιος

Η εργασία αποτελείται από δύο βασικά μέρη. Το πρώτο μέρος όπου γίνεται ανάλυση του δάσους της Καλομοίρας με άξονες, την οικολογία και τις κοινωνικές συνθήκες. Και το δεύτερο μέρος όπου γίνεται αναφορά σε μεθοδολογία χαρτογράφησης και στην χαρτογραφική αποτύπωση των μονοπατιών του δάσους.Ο λόγος για τον οποίο ασχολήθηκα με το συγκεκριμένο θέμα έχει να κάνει με τις προσωπικές μου αναζητήσεις γύρω από τη σχέση φύσης και ανθρώπου.Αυτή η σχέση κατά την προσωπική μου άποψη δεν είναι καλλιεργημένη όσο θα έπρεπε. Μέσα από αυτήν την εργασία λοιπόν, θα προσπαθήσω να δημιουργήσω ερωτήματα και να προτείνω κατευθύνσεις ώστε να είναι προσιτή η επαφή του ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος.Το πρώτο κεφάλαιο ξεκίνα με ανάλυση της ιστορίας του χώρου. Παρουσιάζεται δηλαδή το πως εξελίχθηκε το χωριό Καλομοίρα-Γουδουβάσδα έως τις μέρες μας αλλά και το πως προέκυψε το νομικό καθεστώς του δάσους. Το δάσος της Καλομοίρας συγκεκριμένα αποτελεί σήμερα ιδιοκτησία των κατοίκων του κι όχι δημόσια έκταση.Η αναφορά αυτή θεωρώ πως πρέπει να προηγηθεί της παρουσίασης των χαρακτηριστικών του δάσους για να τονιστεί η ευθύνη που έχει ειδικότερα κάθε Καλομοιριώτης για αυτό το δάσος.Έπειτα, στο δεύτερο κεφάλαιο, προχωρώ σε μια γενική ανάλυση για τα δάση, ποιες είναι δηλαδή οι λειτουργίες του, ποια η σχέση δάσους – ανθρώπου, ποια η λειτουργία της δασικής υπηρεσίας στην Ελλάδα. Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της ιδιομορφίας της περιοχής.Στην συνέχεια, στο τρίτο κεφάλαιο, ασχολούμαι αποκλειστικά με την ανάλυση της περιοχής μελέτης μας. Τα όρια της ιδιοκτησίας, η τοπογραφική διαμόρφωση, οι πετρογραφικές συνθήκες, οι κλιματικές συνθήκες, η βλάστηση και οι κίνδυνοι για το δάσος σήμερα περιγράφονται με λεπτομέρειες. Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με τους χάρτες που απεικονίζουν διαφορά στοιχεία για το δάσος( πηγές, σημεία ενδιαφέροντος κ.α.).Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μεθοδολογία της χαρτογράφησης, το πώς γίνεται η σωστή χρήση μιας συσκευής GPS αν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε για συλλογή στοιχείων, και η εξαγωγή για επεξεργασία σε GIS.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

δάση
χαρτογραφία
δάσος Καλομοίρας


2015-02


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.