Η αυτοαξιολόγηση των επιπέδων υδάτωσης με το χρώμα των ούρων σε παιδιά

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΗ αυτοαξιολόγηση των επιπέδων υδάτωσης με το χρώμα των ούρων σε παιδιά

Φαντούση, Κατερίνα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Το νερό παιζει σημαντικό ρόλο σε πολλά συστήματα του οργανισμού, είναι διαλύτης, μεταφορέας και θερμορυθμιστής. Tα επίπεδα νερού στο σώμα μπορούν να αξιολογηθούν με διάφορες μεθόδους. Στην παρούσα μελέτη διερευνάται η αξιοπιστία του χρώματος των ούρων ως μέθοδος αξιολόγησης επιπέδω υδάτωσης σε παιδιά σε κανονικές συνθήκες. Η αξιοπιστία της οκταβάθμιας χρωματικής κλίμακας έχει εξεταστεί σε αθλητές σε σύγκριση με την μέθοδο του ειδικού βάρους και της ωσμωτικότητας. ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει την εγκυρότητα της κλίμακας σε υγιή παιδιά ως μέθοδο αξιολόγησης της κατάστασης υδάτωσης. Επίσης εξετάστηκε εάν τα παιδιά μπορούν με την κλίμακα να αυτοαξιολογούν το χρώμα των ούρων. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Επιλέχθηκαν 210 παιδιά (ηλικία: 8-14 ετών) στα οποία δόθηκαν οδηγίες να συλλέξουν τα ούρα τους για ένα 24ώρο καθώς και να αξιολογήσουν το χρώμα τους. Στο εργαστήριο μετρήθηκαν το ειδικό βάρος, η ωσμωτικότητα και το χρώμα των ούρων. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ο μέσος όρος του χρώματος των ούρων ήταν 3±1 και η ωσμωτικότητα 686±223 mmol/kg. Το χρώμα των ούρων είχε θετική συσχέτιση με την ωσμωτικότητα. Σαν μέθοδος φαίνεται να έχει καλή ευαισθησία και ειδικότητα ανίχνευσης της αφυδάτωσης. Η ακρίβεια στην αυτοαξιολόγηση από τα παιδιά για τα πρωινά και μεσημεριανά ούρα κυμαίνεται από 67% έως 78%. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η οκταβάθμια χρωματική κλίμακα ούρων φαίνεται να είναι αξιόπιστη μέθοδος για την αξιολόγηση της υδάτωσης των παιδιών ηλικίας 8-14 ετών είτε από τους ερευνητές είτε από τα ίδια τα παιδιά.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Αφυδάτωση
Δείκτες αφυδάτωσης
Επίπεδα υδάτωσης
Αξιολόγηση υδάτωσης
παιδιά

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.