Επίδραση της χορήγησης Colostrum στα επίπεδα μυοκινών μετά από άσκηση που προσοσμοιάζει αγώνα ποδοσφαίρου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Επίδραση της χορήγησης Colostrum στα επίπεδα μυοκινών μετά από άσκηση που προσοσμοιάζει αγώνα ποδοσφαίρου

Αρέστη, Κλεοπάτρα

Σκοπός: Απώτερος σκοπός της μελέτης ήταν να βρεθεί κατά πόσο η χορήγηση βόειου πρωτογάλατος μπορεί να επηρεάσει τη κινητική μεταβολής της IL-6 μετά από ένα πρωτόκολλο διαλλειματικής άσκησης, προσομοίωσης αγώνα ποδοσφαίρου (LIST). Μεθοδολογία: Στην έρευνα στρατολογήθηκαν 22 ημι-επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Όλοι οι αθλητές ολοκλήρωσαν το πρώτο πρωτόκολλο LIST (BL). Στη συνέχεια, οι εθελοντές χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες, την ομάδα παρέμβασης (βόειο πρωτόγαλα, 3,2γρ/ημέρα) και την ομάδα ελέγχου (πρωτεΐνη ορού γάλακτος, 3,2γρ/ημέρα). Η παρέμβαση διήρκησε 6 εβδομάδες. Μετά τη παρέμβαση επαναληφθηκε το πρωτόκολλο LIST (FL). Από τους 22 εθελοντές που ολοκλήρωσαν το BL, οι 8 ολοκλήρωσαν και το FL στην ομάδα placebo και 10 στην ομάδα colostrum. Ο προσδιορισμός της IL-6 έγινε με εμπορικά διαθέσιμο kit ELISA. Συμπερασματικά: Το LIST προκαλεί ΑΜΒ. Η ασκησιογενής μυϊκή βλάβη αυξάνει τα επίπεδα της IL-6 στο 2-ωρο, ενώ μετά τις 24 ώρες τα επίπεδα της IL-6 επανέρχονται στις αρχικές τιμές τους. Η συμπληρωματική χορήγηση πρωτογάλατος σε ποσότητα 3,2 γρ/ημέρα για χρονικό διάστημα 6 εβδομάδων, προκάλεσε μείωση όχι της οξείας αύξησης της IL-6 στις 2 ώρες αλλά των επιπέδων της IL-6 στις 24 και 48 ώρες κάτω ακόμα και από τα προ-άσκησης επίπεδα.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

φλεγμονή
βόειο πρωτόγαλα
Ιντερλευκίνη -6 μυϊκή βλάβη
κυτταροκίνες
ποδόσφαιρο και IL-6
Μυοκίνες
οξειδωτικό στρες
καθυστερημένος μυϊκός πόνος

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2015-11-10


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.