Επίδραση διατροφικής παρέμβασης με γιαούρτι (εμπλουτισμένο ή μη) σε φαινομενικά υγιή πληθυσμό σε δείκτες θρόμβωσης

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Library and Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2015 (EN)

Επίδραση διατροφικής παρέμβασης με γιαούρτι (εμπλουτισμένο ή μη) σε φαινομενικά υγιή πληθυσμό σε δείκτες θρόμβωσης

Καψάλης, Χαράλαμπος

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η πρώτη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, με τη θρόμβωση, η οποία προάγεται από τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και με τη δράση του PAF, να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της. Έτσι, σκοπός της εργασίας είναι να μελετηθεί η επίδραση τηςκαθημερινής λήψης εμπλουτισμένου σε OΟPLE (βιοδραστικά λιποειδή ελαιοπυρήνα) γιαουρτιού στην ικανότητα των αιμοπεταλίων να ενεργοποιούνται προς συσσώρευση από τρεις παράγοντες: PAF, ADP και TRAP. Στη μελέτη συμμετείχαν 69 υγιείς εθελοντές (25–60 ετών, ΒΜΙ 25–35 kg/m2), τυχαιοποιημένοι σε 3 ομάδες (ελέγχου, κοινό και εμπλουτισμένο γιαούρτι) για δυο μήνες. Ελήφθησαν 3 δείγματα αίματος (0, 4 και 8 εβδομάδες). Στατιστικά σημαντικές αυξήσεις φάνηκαν στις τιμές EC50PAF (Ρ=0,008) και logEC50PAF (Ρ=0,005) της ομάδας εμπλουτισμένου γιαουρτιού μεταξύ 0 και 4 εβδομάδων και, στο ίδιο χρονικό διάστημα, στις τιμές EC50PAF (Ρ=0,029), EC50¬¬TRAP (P=0,037) και logEC50¬¬TRAP (P=0,048) της ομάδας κοινού γιαουρτιού. Επομένως, η καθημερινή κατανάλωση τόσο κοινού, όσο και εμπλουτισμένου σε OOPLE γιαουρτιού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της θρομβωτικής ικανότητας του οργανισμού, δηλαδή να εμφανίσει καρδιοπροστατευτική δράση, κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Καρδιαγγειακή νόσος
PAF
OOPLE
αιμοπετάλια
εμπλουτισμένο γιαούρτι


2015-10-06


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)