Η επίδραση του φύλου στην διατήρηση ενός μέρους της απώλειας βάρους μακροπρόθεσμα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2015 (EL)

Η επίδραση του φύλου στην διατήρηση ενός μέρους της απώλειας βάρους μακροπρόθεσμα

Μαλακού, Ευαγγελία

Εισαγωγή:. Η εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων καθώς και συνιστώσες του τρόπου ζωής όπως η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και ο ύπνος εμφανίζουν διαφορές στα δύο φύλα, ενώ υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα της επίδρασης του φύλου στην επιτυχή διατήρηση της απώλειας βάρους. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι να διερευνηθεί η επίδραση του φύλου στην επιτυχή διατήρηση της απώλεια βάρους εστιάζοντας στην κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων και στην φυσική δραστηριότητα.Μεθοδολογία: Στη μελέτη MedWeight συμμετείχαν ενήλικοι εθελοντές, οι οποίοι ταξινομήθηκαν σε διατηρούντες και επανακτήσαντες. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια μεταξύ των οποίων, αυτό της φυσικής δραστηριότητας. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν 2 ανακλήσεις 24ώρου, οι οποίες αναλύθηκαν ως προς μακροθρεπτικά συστατικά και ομάδες τροφίμων.Αποτελέσματα: Συμμετείχαν 450 εθελοντές (269 γυναίκες, 181 άνδρες), 317 διατηρούντες και 133 επανακτήσαντες. Το 41,3% των διατηρούντων και το 37,6% των επανακτησάντων ήταν άνδρες. Η πρόσληψη g πρωτεϊνών/kg σωματικού βάρους ήταν υψηλότερη στις γυναίκες (p<0,00, 1) και τους άνδρες (p=0,046) διατηρούντες συγκριτικά με τους επανακτήσαντες. Άντρες διατηρούντες είχαν μικρότερη ενεργειακή πρόσληψη από τους επανακτήσαντες (p=0,050). Στις ομάδες τροφίμων, γυναίκες διατηρήσασες κατανάλωναν περισσότερα όσπρια (p=0,050) και λιγότερο αλκοόλ (p=0,044), ενώ οι άνδρες διατηρούντες περισσότερα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών (p=0,001) και λιγότερα επεξεργασμένα δημητριακά (p=0,050), αλμυρά σνακ (p=0,015) και αναψυκτικά (p=0,044) από τους επανακτήσαντες. Οι διατηρούντες σημείωσαν περισσότερα METmin περπατήματος/εβδομάδα ανεξαρτήτως του φύλου, ενώ άνδρες διατηρούντες σημείωσαν και περισσότερα METmin έντονης φυσικής δραστηριότητας/εβδομάδα (p=0,019).Συζήτηση: Κοινά χαρακτηριστικά στα δύο φύλα που ενδεχομένως συμβάλλουν στην επιτυχή διατήρηση της απώλειας είναι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών και το περπάτημα στη φυσική δραστηριότητα, ενώ στους άνδρες και κάποιες επιπλέον διατροφικές συνήθειες και η έντονη έντασης άσκηση.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

απώλεια βάρους
διατήρηση
ομάδες τροφίμων
φύλο
φυσική δραστηριότητα


2015-11-26


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.