Αντιοξειδωτικές ιδιότητες αφεψήματος μελισσόχορτου (Melissa Officinalis L.)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2015 (EL)

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες αφεψήματος μελισσόχορτου (Melissa Officinalis L.)

Κουνδουράκη, Χαρίκλεια

Το Μελισσόχορτο (Melissa officinalis L.) ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae και αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο αρωματικό-φαρμακευτικό φυτό που καταναλώνεται παραδοσιακά με τη μορφή αφεψήματος λόγω της καταπραϋντικής και σπασμολυτικής δράσης του. Οι ευεργετικές ιδιότητες που αφορούν στην υγεία αποδίδονται στο πλούσιο περιεχόμενό του σε βιοδραστικά συστατικά. Πρόσφατα δεδομένα υποστηρίζουν την προστατευτική δράση του Μελισσόχορτου και σε διάφορες μορφές καρκίνου.Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής ήταν ο προσδιορισμός των φαινολικών συστατικών του αφεψήματος Μελισσόχορτου και η μελέτη της αντιοξειδωτικής δράσης του. Εξετάσθηκε, επίσης, η πιθανή χημειοπροστατευτική δράση του αφεψήματος μέσω ελέγχου της ικανότητας του (α) να προκαλεί in vitro αναστολή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού σε καρκινικές κυτταρικές σειρές του παχέος εντέρου (HT-29) και του προστάτη (PC3), (β) να επηρεάζει τα επίπεδα της ενδοκυττάριας γλουταθειόνης (GSH) και (γ) να επιδρά στη συγκέντρωση σηματοδοτικών μορίων των κυττάρων, συγκεκριμένα, της ιντερλευκίνης-8 (IL-8) και του μεταγραφικού παράγοντα NF-κΒ. Τέλος, μελετήθηκε κατά πόσον το αφέψημα προκαλεί απόπτωση των καρκινικών κυττάρων.Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι το αφέψημα του Μελισσόχορτου είναι πλούσιο σε φαινολικά συστατικά, με συνολικό φαινολικό περιεχόμενο 759.8 ± 62.7 mg GAE/κούπα (200mL) και με κύριους εκπροσώπους το ροσμαρινικό οξύ και τις τερπενοειδείς φαινόλες θυμόλη και καρβακρόλη. Επιπλέον, παρουσίασε ισχυρή αντιοξειδωτική δράση καθώς βρέθηκε ότι (α) είναι σε θέση να δεσμεύει τη σταθερή ελεύθερη ρίζα DPPH•, (β) εμφανίζει αναγωγική δράση ανάγοντας τα ιόντα σιδήρου (Fe3+) και (γ) σχηματίζει χηλικά σύμπλοκα με τα κατιόντα σιδήρου (Fe2+) και χαλκού (Cu2+). Το αφέψημα ανέστειλε αποτελεσματικά τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό των HT-29 και PC3 κυττάρων με δοσο- και χρονο-εξαρτώμενο τρόπο προκαλώντας αναστολή στη φάση S του κυτταρικού κύκλου. Τέλος, οι μετρήσεις με κυτταρομετρία ροής κατέδειξαν ότι το αφέψημα επάγει την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων με δοσο-εξαρτώμενο τρόπο.Η επιβεβαίωση των ευρημάτων αυτών με in vivo πειράματα μπορεί να αναδείξει το αφέψημα Μελισσόχορτου ως ένα λειτουργικό τρόφιμο της Μεσογειακής Διατροφής που μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

απόπτωση
χημειοπροστασία
Μελισσόχορτο
αντιοξειδωτική δράση
φυτοχημικά


2015-10-27


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.