Η επίδραση πρωϊνού μεσογειακού τύπου στη μεταγευματική γλυκαιμία σε υπέρβαρους άντρες.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2015 (EL)

Η επίδραση πρωϊνού μεσογειακού τύπου στη μεταγευματική γλυκαιμία σε υπέρβαρους άντρες.

Μαυρίδου, Ζωή

Σε πλήθος ερευνών έχουν επισημανθεί τα πολλαπλά οφέλη από την κατανάλωση πρωινού γεύματος συστηματικά. Ωστόσο και η σύσταση του γεύματος είναι καθοριστικής σημασίας, αφού επηρεάζει σημαντικά βιοχημικούς δείκτες, όπως είναι η μεταγευματική γλυκόζη και οι τριακυλογλυκερόλες.Σκοπός της εργασίας αυτής, είναι να μελετηθεί η επίδραση ενός πρωινού Μεσογειακού Τύπου, πλούσιο σε φυτικές ίνες, σε σχέση με ένα πρωινό Δυτικού Τύπου, στη μεταγευματική γλυκαιμία σε υπέρβαρους άνδρες. Στημελέτηέλαβανμέρος12υπέρβαροιάνδρες(25±2,7ετών,ΔΜΣ28±2,6kg/m2) που κατανάλωσαν σε 2 διαφορετικές ημέρες, ένα πρωινό Μεσογειακού και ένα Δυτικού τύπου, ίσης θερμιδικής αξίας. Πραγματοποιήθηκαν αιμοληψίες για τη μέτρηση συγκέντρωσης γλυκόζης πλάσματος και τριακυλογλυκερολών μετά από 12ωρη νηστεία, αμέσως μετά την κατανάλωση του πρωινού και για τις επόμενες 4 ώρες κάθε μισή ώρα. Η παρέμβαση με το μεσογειακού τύπου πρωινό δεν επέφερε στατιστικά σημαντική επίδραση στη μεταγευματική γλυκαιμία, όπως αυτή εκφράστηκε ως AUC και iAUC. Στατιστικά σημαντική διαφορά φάνηκε να υπάρχει μόνο σε σχέση με τη μέγιστη συγκέντρωση της γλυκόζης (peak), όπου μετά την κατανάλωση πρωινού μεσογειακού τύπου ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με τη μεταγευματική γλυκόζη μετά την κατανάλωση πρωινού δυτικού τύπου.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

υπέρβαρο
Γλυκαιμία
μεσογειακή διατροφή
φυτικές ίνες
πρωινό


2015-10-23


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.