Επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στη μείωση του σωματικού βάρους με ή χωρίς διατροφική παρέμβαση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2005 (EL)

Επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στη μείωση του σωματικού βάρους με ή χωρίς διατροφική παρέμβαση

Νικολάου, Ελένη

Σκοπός: Η παχυσαρκία αποτελεί ένα δημόσιο πρόβλημα υγείας και η επικράτησή της τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί δραματικά. Έτσι, σκοπός αυτής της έρευνας είναι η εξέταση της επίδρασης της φυσικής δραστηριότητας στη μείωση του σωματικού βάρους και στη σύσταση σώματος, όταν αυτή συνοδεύεται από διατροφική παρέμβαση σε υπέρβαρες και παχύσαρκες ενήλικες γυναίκες. Μεθοδολογία: Η παρούσα έρευνα είχε διάρκεια 12 εβδομάδες, συμμετείχαν σε αυτή 6 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα ακολούθησε δίαιτα (1200-1400 kcal/ημέρα, 50% των συνολικών θερμίδων από υδατάνθρακες, 30% από λίπος και 20% από πρωτεΐνη) και έκανε περπάτημα (~10.000 βήματα/ ημέρα) και η άλλη ομάδα ακολούθησε μόνο δίαιτα (~5.000). Αποτελέσματα: Τα άτομα της βασικής ομάδας (δίαιτα και περπάτημα), όσο και τα άτομα της ομάδας ελέγχου (δίαιτα μόνο) έχασαν κατά μέσο όρο περίπου το ίδιο βάρος (-6,86,1 kg & -7,12,3 kg αντιστοίχως), μέρος του οποίου ήταν σωματικό λίπος (-4,64,1 kg & 5,92,1 kg αντιστοίχως). Η βασική ομάδα έχασε και ισχνή μάζα σώματος: 2,32,2 kg, ενώ η ομάδα ελέγχου αύξησε την ισχνή μάζα σώματος κατά 0,61,8 kg. Τέλος, στη βασική ομάδα ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (RMR) αυξήθηκε κατά 165107 kcal/day και στην ομάδα ελέγχου αυξήθηκε κατά 6540 kcal/day. Συμπεράσματα: Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στην απώλεια βάρους μεταξύ των ομάδων. Επίσης, παρατηρήθηκε μείωση στο λίπος σώματος και αύξηση στο RMR και στις δύο ομάδες, με 2,5 φορές μεγαλύτερη αύξηση στη βασική ομάδα.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Obesity - Treatment
Άσκηση - Διαιτολογικές απόψεις
Obesity - Women
Exercise - Nutritional aspects
Παχυσαρκία - Γυναίκες
Παχυσαρκία - Θεραπεία


2005


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.