Μελέτη διατροφικών συμπεριφορών ατόμων που έχασαν βάρος και επιτυχώς διατήρησαν μέρος της απώλειας βάρους

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Μελέτη διατροφικών συμπεριφορών ατόμων που έχασαν βάρος και επιτυχώς διατήρησαν μέρος της απώλειας βάρους

Καρφοπούλου, Ελένη

Η παρούσα διδακτορική διατριβή διερευνεί τα χαρακτηριστικά και τις διατροφικές συμπεριφορές που συμβάλλουν στη διατήρηση της απώλειας βάρους, συγκρίνοντας μεταξύ διατηρούντων και επανακτησάντων, σε δείγμα του ελληνικού πληθυσμού. Πραγματοποιήθηκε μία ποιοτική μελέτη ομάδων εστίασης, και η μελέτη παρατήρησης MedWeight. Συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες, 18-65 ετών, που είχαν υπάρξει τουλάχιστον υπέρβαροι, είχαν σημειώσει σκόπιμη απώλεια βάρους ≥10%, και είτε διατηρούσαν την απώλεια ≥1 έτος (διατηρούντες), είτε είχαν επανακτήσει βάρος (επανακτήσαντες). Στον ιστότοπο της MedWeight συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια δημογραφικών χαρακτηριστικών, ιστορικού βάρους, διατροφικών συμπεριφορών, άσκησης, συνηθειών ύπνου και κοινωνικής υποστήριξης. Η διαιτητική αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε μέσω δύο τηλεφωνικών ανακλήσεων 24ώρου. Οι εθελοντές επανεξετάσθηκαν ένα χρόνο μετά. Πραγματοποιήθηκαν 8 ομάδες εστίασης (n=44). Οι διατηρούντες έκαναν άσκηση, παρέμεναν σε εγρήγορση, και συνέχιζαν να εφαρμόζουν συγκεκριμένες διαιτητικές τεχνικές. Στη MedWeight συμμετείχαν 362 διατηρούντες και 166 επανακτήσαντες. Με την διατήρηση συσχετίστηκαν η μεγάλη αρχική απώλεια βάρους, η ζύγιση, το περπάτημα, η αργή ταχύτητα κατανάλωσης της τροφής, και επιπλέον στους άνδρες η έντονη άσκηση, η προσκόλληση σε διαιτητικό πρότυπο πλούσιο σε αδρά επεξεργασμένα δημητριακά και light γαλακτοκομικά, και η ενασχόληση με την παρασκευή του φαγητού.

thesis
Διδακτορική Διατριβή (EL)
Doctoral Dissertation (EN)

Διαχείριση βάρους
Διατροφικές συνήθειες
διαιτητικά πρότυπα
διατήρηση απώλειας βάρους
διατηρούντες
επανακτήσαντες
Απώλεια βάρους
ομάδες εστίασης

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2016-07-21


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.