Επιδημιολογία οξέος στεφανιαίου συνδρόμου: κοινωνικό-οικονομικοί και συμπεριφοριστικοί προσδιοριστές δεύτερης εκδήλωσης καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. Δεκαετής επανέλεγχος μελέτης GREECS (2003-2013)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Επιδημιολογία οξέος στεφανιαίου συνδρόμου: κοινωνικό-οικονομικοί και συμπεριφοριστικοί προσδιοριστές δεύτερης εκδήλωσης καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. Δεκαετής επανέλεγχος μελέτης GREECS (2003-2013)

Νοταρά, Βενετία Γ.

Εισαγωγή: Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η καταγραφή της 10ετούς επίπτωσης (2003-2013) δεύτερης εκδήλωσης Οξέος Στεφανιαίου Συνδρόμου (ΟΣΣ) μέσω της αποτίμησης των προαναφερθέντων προσδιοριστών όπως, κάπνισμα, διατροφή, σωματική δραστηριότητα, κατάθλιψη, κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.Μεθοδολογία: Aπό τον Οκτώβριο 2003 μέχρι το Σεπτέμβριο 2004 συλλέχθηκε δείγμα από καρδιολογικές κλινικές 6 γενικών νοσοκομείων της Ελλάδας και εντάχθηκαν σχεδόν όλοι οι διαδοχικοί ασθενείς (ν=2,172) με διαγνωσμένο ΟΣΣ. Κατά τα έτη 2013-2014 πραγματοποιήθηκε ο 10ετής επανέλεγχος, όπου συμμετείχαν 1,918 ασθενείς (88% ποσοστό συμμετοχής). Αποτελέσματα: Η 10ετής επίπτωση νέου ΟΣΣ επεισοδίου (θανατηφόρου ή μη) ήταν ν=811 (37,3%) (78,8% στους άνδρες και 21,2% στις γυναίκες (p=0,016); η 10ετής επίπτωση ΟΣΣ θνητότητας ήταν 17,7% (74,5% στους άνδρες και 25,5% στις γυναίκες) (p=0,016). Μετά από έλεγχο για συγχυτικούς παράγοντες, παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς υψηλής εκπαίδευσης είχαν καλύτερη 10ετή πρόγνωση. Αναδείχθηκε ο προστατευτικός ρόλος της καλής/πολύ καλής οικονομικής κατάστασης. Στους «μη έγγαμους» ασθενείς 1-μονάδα αύξηση της κλίμακας CES-D συσχετίστηκε με 2% και 4% μεγαλύτερο κίνδυνο για επαναλαμβανόμενα ΟΣΣ επεισόδια. Παρατηρήθηκε ότι για κάθε 30 πακέτα-έτη καπνίσματος ο κίνδυνος για επαναλαμβανόμενο ΟΣΣ αυξανόταν από 6% έως 13%. Επιπρόσθετα, σημαντικά αρνητική συσχέτιση παρατηρήθηκε μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της 10-ετούς πρόγνωσης του ΟΣΣ. Ο σακχαρώδης διαβήτης φάνηκε να αποτελεί το σημαντικότερο επιβαρυντικό παράγοντα στην επανεμφάνιση συμβαμάτων ΟΣΣ, συγκριτικά με την αρτηριακή υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία. Αναδείχθηκε ο προστατευτικός ρόλος της αποκλειστικής κατανάλωσης ελαιολάδου. Θετική συσχέτιση παρατηρήθηκε ανάμεσα στην κατανάλωση έστω και μίας μερίδας γλυκών/εβδομάδα και στην εμφάνιση ενός νέου ΟΣΣ επεισοδίου. Επίσης, οι ασθενείς που κατανάλωναν 1-2 φλιτζάνια καφέ/ημέρα είχαν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επαναλαμβανόμενων επεισοδίων ΟΣΣ, σε σύγκριση με τους ασθενείς που ανέφεραν ποτέ/σπάνια κατανάλωση.Συμπεράσματα: Η παρούσα διατριβή ανέδειξε κοινωνικο-δημογραφικά, τρόπου ζωής και κλινικά χαρακτηριστικά των στεφανιαίων ασθενών, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης της νόσου. Κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων δημόσιας υγείας στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.

thesis
Διδακτορική Διατριβή (EL)
Doctoral Dissertation (EN)

δευτερογενής πρόληψη
Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο
παράγοντες κινδύνου
Καρδιαγγειακό σύστημα
δημόσια υγεία
προαγωγή υγείας


2016-07-26


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.