Ο ρόλος της διατροφής στο φλεγμονώδες φορτίο του οργανισμού

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Ο ρόλος της διατροφής στο φλεγμονώδες φορτίο του οργανισμού

Δήμα, Αικατερίνη

H χρόνια φλεγμονή συμμετέχει στη παθογένεση όλων των καρδιομεταβολικών νοσημάτων, ενώ ενισχύεται και κατά την γήρανση του ανθρώπου. Η επάρκεια τροφής είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία και απόκριση του ανοσολογικού συστήματος, αλλά από την άλλη πλευρά η χρόνια υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να διεγείρει τα μονοπάτια της φλεγμονής και χρονίως να αυξήσει το κίνδυνο για μεταβολικές και καρδιαγγειακές διαταραχές και νοσήματα (πχ. σακχαρώδης διαβήτης, αθηρωμάτωση).Πράγματι, πολλές επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες έχουν καταδείξει τον σημαντικό ρόλο της διατροφής στην επίπτωση των καρδιομεταβολικών νοσημάτων. Επιπλέον με δεδομένο ότι η διατροφή είναι από τους ευκολότερα τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, έχει αποτελέσει στόχο πολλών παρεμβάσεων τόσο για την πρόληψη όσο και για την θεραπεία των χρόνιων νοσημάτων.Συμπερασματικά, η διατροφή είναι στενά συνδεδεμένη με την ανοσολογική/φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού και κατά συνέπεια διατροφικές εκτροπές χρονίως διεγείρουν τα μονοπάτια της φλεγμονής και οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ινσουλινοαντοχής, και αθηρωμάτωσης και κατά συνέπεια καρδιομεταβολικών επιπλοκών. Το μεσογειακό πρότυπο διατροφής λόγω της ιδιαίτερης αναλογίας σε μακρο-και μικροθρεπτικά συστατικά φαίνεται ότι προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία κατά της χρόνιας συστηματικής φλεγμονής και των επιπτώσεών της στον άνθρωπο. Απαιτούνται όμως περαιτέρω μελέτες για την καλύτερη τεκμηρίωση σε επίπεδο κυρίως μηχανισμών.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

χρόνια φλεγμονή
Φλεγμονή
διατροφικό πρότυπο
διατροφή
Μεσογειακή διατροφή


2016-07-07


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.