Εντερικός μικροβιόκοσμος και παχυσαρκία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Εντερικός μικροβιόκοσμος και παχυσαρκία

Προυντζόπουλος, Κωνσταντίνος

Ο εντερικός μικροβιόκοσμος αποτελεί το σύνολο των συμβιωτικών μικροοργανισμών του ανθρώπου που καλύπτουν το έντερο και δημιουργούν ένα από τα πιο σύνθετα και πυκνά οικοσυστήματα Ο εντερικός μικροβιόκοσμος καταβολίζει και ζυμώνει τα άπεπτα συστατικά της τροφής που καταλήγουν στο παχύ έντερο, ενώ εμπλέκεται σε πολύ σημαντικές λειτουργίες του ξενιστή μέσω των προϊόντων των ζυμώσεων και των συστατικών του, όπως στην ωρίμανση του γαστρεντερικού συστήματος, στο μεταβολισμό του ξενιστή και στην ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος του ξενιστή. Πολλές μελέτες υποδεικνύουν τη συμμετοχή του μικροβιόκοσμου στην ανάπτυξη μεταβολικών διαταραχών του ξενιστή, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η μη-αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος κ.α.. Η παρούσα μελέτη είναι μια συγχρονική μελέτη όπου αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά του εντερικού μικροβιόκοσμου και των γαστρεντερικών συμπτωμάτων ενός τυχαίου δείγματος του ελληνικού πληθυσμού και η διερεύνηση πιθανών αλληλεπιδράσεων με μια σειρά ανθρωπομετρικών, διατροφικών και άλλων παραγόντων.. Στη μελέτη συμμετείχαν 10 εθελοντές άνδρες και γυναίκες 18-65 χρονών, χωρισμένοι σε δύο ομάδες (φυσιολογικοί/υπέρβαροι και παχύσαρκοι).

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Εντερικός μικροβιόκοσμος
Δείκτης Μάζας Σώματος

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2016-07-11


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.